Rekonstrukcija Pogona Jedinstvo

Rekonstrukcija Pogona Jedinstvo

U suradnji s Gradom Zagrebom kao investitorom i nositeljem projekta te uz potporu Ministarstva kulture, pripremamo projekt rekonstrukcije bivše tvornice u kulturni, kreativni i društveni centar.

Pogon se nalazi u bivšoj tvornici pumpi Jedinstvo koja se smjestila na Trnjanskom nasipu kraj rijeke Save, u najstarijem dijelu Trnja - Starom Trnju. Tvornica je 1990. zatvorena i napuštena, a tijekom godina počinje se koristiti za kulturno-umjetničke sadržaje. Danas je koriste Pogon, Klub Močvara i Kuća ekstremnog kazališta (DB Indoš) te je postala važno mjesto kulture grada. U suradnji s Gradom Zagrebom kao investitorom i nositeljem projekta te uz potporu Ministarstva kulture, priprema se projekt rekonstrukcije ove zgrade kojom će se stvoriti suvremena infrastruktura, novo mjesto društvenog okupljanja i ponuditi novi sadržaji koji će pridonijeti revitalizaciji Trnja, odnosno područja uz Savu. Autori projekta rekonstrukcije su Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Poduzeća za projektiranje i konzalting u graditeljstvu ARP d.o.o. Građevinska dozvola ishođena je u ožujku 2017. godine, a trenutno se izrađuje izvedbeni projekt. Regionalni multifunkcijski centar Pogon Jedinstvo priprema se za prijavu na EU fond Integrirana teritorijalna ulaganja, koji potiče revitalizaciju grada kroz obnovu tzv. „brownfielda”.

Obnovljeni će prostor uvelike unaprijediti mogućnosti za umjetničku produkciju i predstavljanje radova umjetnika s nezavisne kulturne scene i mladih kroz izložbe, koncerte, predstave, performanse, festivale, predavanja, prezentacije, tribine i dr. te će dalje razvijati međunarodnu kulturnu suradnju gostovanjem stranih umjetnika i predavača te dolaskom umjetnika na umjetničke rezidencije. Centar će također nuditi obrazovne i informacijske aktivnosti važne za unapređenje kvalitete života i profesionalno usavršavanje mladih u kulturnom i kreativnom sektoru mladih kao i programe participacije i inkluzije marginaliziranih skupina. Osim toga, Pogon Jedinstvo bit će i dnevno mjesto druženja, kulturni i društveni centar koji će i tijekom dana biti otvoren za sve stanovnike kvarta i grada.