Hurtok - krug povjerenja

Hurtok - krug povjerenja

HURTOK je program koji doprinosi razvijanju nove solidarne zajednice u kojoj će izbjeglice iz Ukrajine postati njen ravnopravni dio, te će dapače, svojim znanjima i svojim prisustvom unaprijediti postojeće društvo.

Dva tjedna nakon početka rata u Ukrajini, zaposlenice Centra mladih Ribnjak su spontano odgovorile na aktualnu ratnu krizu i priljev izbjeglica iz Ukrajine tako što su, u suradnji sa susjednom osnovnom školom, studentima ukrajinistike i nizom volontera, u subotu 12.3.2022. organizirale prvi HURTOK. Susrete su nastavili organizirati iz subote u subotu u stalnom terminu od 10 do 12h, birajući svaki puta drugu školu za partnera u želji da zahvate što više učenika/ica i nastavnika/ica.

Događaj je zamišljen kao izbor kreativnih radionica i susreta, zajedničko kuhanje i gledanje filmova u prostorima zgrade u parku Ribnjak, otvoreno za djecu i odrasle iz kvarta, kao i za izbjeglice iz Ukrajine.

HURTOK je program koji doprinosi razvijanju nove solidarne zajednice u kojoj će izbjeglice iz Ukrajine postati njen ravnopravni dio, te će dapače, svojim znanjima i svojim prisustvom unaprijediti postojeće društvo. Sudeći prema reakcijama, već sada je veliki doprinos HURTOK-a osjećaju prihvaćenosti ukrajinaca i ukrajinki u lokalnoj zajednici, kao i osjećaju sigurnosti te povjerenja koje nam ukazuju novopridošle majke i djeca. Razvija se obostrano povjerenje koje raste iz subote u subotu. Veliki je također doprinos HURTOKA razvijanju osnovnoškolskih zajednica, osvješćivanju potreba integracija i kod nastavnog kadra i kod učenika/ica i njihovih roditelja. I to na ponajbolji način, kroz praksu i umjetničku kreaciju, a ne kroz ex-katedra pristup. Također, Centar mladih Ribnjak posvećeno radi na tome da radionicama prisustvuju djeca u aktivnoj pratnji odraslih, te se tako bori protiv trenda „brzog društva“ u kojem nemamo vremena za djecu.

HURTOK je, nadamo se, kotačić prema boljem i zdravijem društvu koji će, nadamo se, olakšati i prihvaćanje svih izbjeglica, pa i onih koje su nam kulturološki udaljenije, a ne samo ukrajinskih.

Nakon inicijalne ideje, u Hurtok su se uključili i drugi centri za kulturu (Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Centar kulture na Peščenici, Kulturni centar Travno i dr.), a uključio se i Pogon s programom Pogonovi plesni susreti.

Povezani sadržaj