NOVAci, novi program Pogona i WHW-a

NOVAci, novi program Pogona i WHW-a

NOVAci su pilot-projekt Pogona i kustoskog kolektiva WHW/Galerija Nova koji je osmišljen kako bi poticao mlade povjesničare/povjesničarke umjetnosti da se bave kustoskim praksama iz suvremene umjetnosti.

Pilot-projekt NOVAci koji suorganiziraju Pogon i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene osmišljen je kako bi potaknuo mlade povjesničare/ke umjetnosti i ostale zainteresirane za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da se angažiraju u praktičnom radu u tom polju, te da ujedno steknu prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih na domaćoj umjetničkoj sceni. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Ovaj se projekt djelomično oslanja na same početke WHW-a u Galeriji Nova kada je pokrenut projekt Start solo kojim se pružao upravo ovakav tip podrške kroz serije izložbi mladih umjetnika i umjetnica. Želimo istražiti pozicije, strategije i teme koje se razvijaju u promijenjenim okolnostima pandemije i krize koja je prisutna već neko vrijeme te se, između ostalog, odražava i na mladu umjetničku i kustosku scenu. S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi/ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja, a prije svega i producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma novi katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Povijest Galerije, njezina reputacija i infrastruktura mogu biti poticajan kontekst za kustosko promišljanje i intervencije mlađih generacija.

Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, pripremu i tisak izložbene brošure, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja. Ovim projektom zahvaća se cjelokupno iskustvo osmišljavanja i provođenja odabranog kustoskog projekta te se dodatno kustosu/ici daje prilika za novu profesionalnu vidljivost na domaćoj sceni. Kroz mentorski rad odabrani kustos/ica bit će detaljno vođeni kroz sve korake realizacije izložbe, a paralelno će im biti je omogućeno da iz prve ruke upoznaju lokalnu scenu putem organiziranih posjeta umjetnicima, kustosima/icama i drugim kulturnim radnicima/ama relevantnim za njihovo istraživanje. Mentorice projekta u 2021. godini su Ana Kovačić i Lea Vene.

Koristeći Galeriju Nova kao poligon novih suradnji i otvaranja koje aktivno uključuju kulturne aktere koji tek stupaju na scenu, Pogon i WHW ovim projektom intenziviraju raniju suradnju. Uz programsku, suradnja uključuje i zajedničko zagovaranje modela koji bi nestabilni status Galerije Nova (uslijed neriješenih vlasničkih odnosa i nebrige nadležnih tijela) u bliskoj budućnosti pripojio Pogonu te tako sačuvao resurs Galerije i budućim generacijama.

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojednice i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavljamo na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.


Prijava treba sadržavati:

1. Podatke o kustosu/kustoskim kolektivu:
Ime/imena autora/ica
Adresa, telefon i email (jednog) od autora/ice
Životopis svih autora/ica
2. Tekstualni/vizualni prilog
Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe kojom bi se autor/ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika te odabrane radove (2 kartice teksta)
Popratni vizuali (2 stranice)

Rok za predaju prijava je 31.05.2021.

Prijave i upiti vezani uz natječaj šalju se na mail: novaci@pogon.hr.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni 10.06.2021. na internetskim stranicama Pogona i WHW-a te društvenim mrežama.
Realizacija izložbe predviđena je za prosinac 2021. godine u Galeriji Nova.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura Nova.


Biografije mentorica:


Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica. Dio je organizacije Što,kako i za koga/WHW u kojoj radi kao producentica, kustosica te edukatorica u programu WHW Akademije. Zadnjih deset godina radila je kao voditeljica GMK (Galerija Miroslav Kraljević) i kustosica (www.g-mk.hr) gdje je kurirala brojne izložbe te organizirala i provela velik broj edukacijskih programa. Živi i radi u Zagrebu.


Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic, Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio organizacijskog tima ETNOFILm festivala. Članica je kustoskog tima Galerije Močvara, festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Povezani sadržaj