Prijavi se za sudjelovanje u projektu RESHAPE

Prijavi se za sudjelovanje u projektu RESHAPE

Tražimo umjetnike i kulturne radnike koji promišljaju ili implementiraju različite modele zajedničkog rada ili su u svoju praksu uključili publiku na inovativan način. Ako znaš nekog takvog – proširi vijest. Ako si ti jedan od njih – javi nam se!

U sklopu europskog projekta RESHAPE kojeg Pogon provodi u suradnji s još 18 partnera otvorili smo poziv umjetnicima i kulturnim radnicima za sudjelovanje u projektu.

Pridruži se jednom od 5 timova koji će razraditi transnacionalne i eksperimentalne alate koji mogu podržati suvremene umjetničke prakse. Sudjeluj na Forumu u Lublinu na kojem će umjetnici i kulturni radnici raspravljati o eksperimentalnim praksama širom Europe i Južnog Mediterana. Pošalji nam informacije o svom djelovanju i postani dio Direktorija eksperimentalnih praksi.

RESHAPE želi okupiti profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana u eksperimentalnom procesu ne bi li zajednički razvili vlastite eksperimentalne prakse te transformirali umjetnički sektor.

Politički, ekonomski i tehnološki zaokreti u našem društvu iz temelja mijenjaju način stvaranja, predstavljanja i percipiranja izvedbenih umjetnosti. S jedne strane se produbljuju postojeće nejednakosti kada je u pitanju mobilnost umjetnika i njihovih radova, dok s druge strane tržište ne uspijeva osigurati da raznolike estetike i diskursi dopru do publika širom Europe. Umjetnost još uvijek u većoj mjeri funkcionira u organizacijskim okvirima koji nisu integrirali spomenute transformacije. U isto vrijeme, kada je u pitanju rad umjetnika, sve se više zamagljuju granice između država, disciplina i sektora.

Inovativne organizacijske strukture i inovativni projekti postoje širom kontinenta i eksperimentiraju s raznim strategijama ne bi li angažirali raznolike publike, realizirali intersektorsku suradnju te u isto vrijeme ostali vjerni vrijednostima koje su sami definirali. Te inicijative, iako često krhke i razjedinjenje, predstavljaju signale ili indikatore budućih modela rada i njihovog mogućeg razvoja. RESHAPE istražuje takve inovativne strukture osiguravajući im vrijeme i mjesto za zajednički rad u transnacionalnom kontekstu ne bi li zajednički promislili kako će polje izvedbenih umjetnosti u budućnosti biti organizirano.

Na Forumu u Lublinu ćemo započeti s razvojem 5 prototipa, svaki od njih će okupiti 8 pojedinaca koji će zajednički raditi kroz 2 godine razvijajući kreativna rješenja za 5 gorućih izazova suvremenog umjetničkog i kulturnog polja:

  • Umjetnost i zajednica: Kako umjetnost može podržati građane koji se zajedno aktiviraju?
  • Pravedni modeli upravljanja: Kako stvoriti otvorene, uključive i fleksibilne modele upravljanja?
  • Umjetnost i društvo: Kako bolje razumjeti i promicati važnost umjetnosti u društvenom tkivu?
  • Solidarno financiranje: Kako solidarno financiranje može osigurati vitalnost suvremenog stvaranja?
  • Transnacionalne / postnacionalne umjetničke prakse: Koji su okviri rada i alati umjetnicima potrebni za transnacionalno djelovanje, te kako ih osigurati?

Prijavi se!

  • SIMPLE AND BASIC: Podijeli svoju praksu u RESHAPE Direktoriju ako misliš da tvoje ideje i tvoje prakse mogu biti inspirativne za druge profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana. Prvi rok za prijavu: 15.02.2019. Obrazac za prijavu pronađi ovdje. Prijave će biti ponovno otvorene u tijeku trajanja projekta.
  • ONE STEP FURTHER: Sudjeluj na Forumu u Lublinu ako želiš susresti druge umjetnike I kulturne radnike koji promišljaju načine na koje mogu svoje prakse prilagoditi društvenim promjenama. Konferencija je besplatna, a mi nudimo djelomično ili potpuno pokrivanje putnih troškova i smještaja. Rok za prijavu: 31.01.2019. Obrazac za prijavu pronađi ovdje.
  • THE FULL MONTY: Postani RESHAPER ako se želiš priključiti još sedmorici drugih Reshapera s kojima ćeš razvijati rješenja za spomenute probleme kroz period od 2 godine. Mi pokrivamo sve troškove provedbe aktivnosti i nudimo ti honorar za rad. Rok za prijavu: 31.01.2019. Obrazac za prijavu pronađi ovdje.

Cijeli tekst otvorenog poziva možeš pronaći na RESHAPE stranici.

Povezani sadržaj