Produljili smo rok za prijave na natječaj za odabir kustosa_ice u sklopu projekta NOVAci

Produljili smo rok za prijave na natječaj za odabir kustosa_ice u sklopu projekta NOVAci

Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene biraju jednu_og kandidat_a koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju izložbe. Novi rok za prijave je 14.06.2022.

POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene drugu godinu provode projekt NOVAci.

Cilj NOVAka je omogućiti mladim povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.

Putem javnog natječaja bit će odabrana jedna_dan kandidat_kinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen studentima humanističkih smjerova i onima koji su tek diplomirali.

S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Prošle je godine, u sklopu pilot programa NOVAci, na natječaju odabrana mlada kustosica Tena Starčević koja je krajem 2021. godine u Galeriji Nova realizirala izuzetno uspješnu izložbu Rad, (ne)red i (samo)disciplina.

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.

Budžet za realizaciju izabranog projekta iznosi 18 000 kn, što uključuje honorar za kustosa i autore (umjetnike), materijalne troškove realizacije izložbe, ostale honorare za suradnike, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Prijava treba sadržavati:

  • Podatke o kustosu/kustoskim kolektivu: Ime/imena autora/ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora/ice, životopis svih autora/ica
  • Tekstualni/vizualni prilog: Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se kustos/ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika te odabrane radove (2 kartice teksta), popratni vizuali (do 5 priloga)

Rok za predaju prijava je utorak, 14.06.2022.

Prijave na natječaj primaju se putem ovog formulara, a upite vezane uz natječaj možete poslati na mail: pogon@pogon.hr. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept koji će u prosincu 2022. godine biti predstavljen na izložbi u Galeriji Nova.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni najkasnije mjesec dana nakon zatvaranja natječaja na internetskim stranicama Pogona i WHW-a te na društvenim mrežama.

Realizacija izložbe predviđena je za prosinac 2022. godine u Galeriji Nova.

Biografije mentorica

Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica. Dio je organizacije Što,kako i za koga/WHW u kojoj radi kao producentica, kustosica te edukatorica u programu WHW Akademije. Zadnjih deset godina radila je kao voditeljica i kustosica u GMK (www.g-mk.hr) gdje je kurirala brojne izložbe te organizirala i provela velik broj edukacijskih programa. U tom je periodu pisala kustoske i kritičke tekstove i izvan matične galerije, kurirala i sudjelovala u edukativnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic, Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio organizacijskog tima ETNOFILm festivala. Članica je kustoskog tima Galerije Močvara, festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklada Kultura Nova.

Povezani sadržaj