Svečana dodjela svjedodžbi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna generaciji maturanata 2019./2020. u Pogonu Jedinstvo

Svečana dodjela svjedodžbi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna generaciji maturanata 2019./2020. u Pogonu Jedinstvo

Sretni smo da možemo ugostiti maturante i profesore Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na svečanoj dodjeli diploma u Pogonu!

ŠPUD, najstarija umjetnička škola u Hrvatskoj, svake godine u lipnju organizira svečanu dodjelu svjedodžbi novoj generaciji maturanata. Radi se o jedinstvenom događanju s cjelovečernjim programom koji se sastoji od obraćanja ravnatelja i uručivanja svjedodžbi, otvorenja izložbe završnih radova maturanata te modnom revijom Odjela tekstila ŠPUD-a. Događanje je to koje osim učenika, profesora i roditelja u nekoj normalnoj godini okupi i veliki broj bivših učenika te ostalih ljubitelja rada Škole te ima tendenciju buditi interes i šire javnosti za rad "umjetnika u nastanku". Radovi koje tada Škola prezentira javnosti predstavljaju zavidnu razinu zrelosti njihovih učenika te širinu umjetničkih područja za koja pripremaju i nastavak obrazovanja. Kako je nedavno Škola oštećena u potresu i započet je proces obnove, a sve usred pandemije, tako je i ovo događanje zahtjevalo preobrazbu. Zahvaljujući Pogonu s kojim ŠPUD ima dugogodišnju suradnju po pitanju razvoja publike, događanje će biti upriličeno u velikoj dvorani Progona Jedinstvo u srijedu, 10. 6. 2020. Završni radovi učenika bit će prezentirani kroz projekciju za vrijeme događanja. Proces rada na završnim radovima učenika također je doživio preobrazbu i bio je prilagođen radu u izolaciji. Učenici i njihovi mentori hrabro su se izborili s ovom nezavidnom situacijom i pokazali iznimnu odgovornost, predanost radu i u konačnici jedinstvene rezultate. U posljednja 3 mjeseca kao da su još zajedno malo narasli.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu osnovana je 1882. godine kao Kraljevska zemaljska obrtna škola. U školi se tada poučavao umjetni obrt, što je po tadašnjoj terminologiji odgovaralo onome što će kasnije postati primijenjena umjetnost, a danas jednim dijelom i dizajn. Škola je tijekom 137 godina promijenila nekoliko imena dok je zadržala temeljni sadržaj obrazovanja, a tijekom tih godina, nastavnici i učenici škole osnovali su razne druge obrazovne institucije u Zagrebu (Akademiju likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Graditeljsku školu...). Učenici i profesori škole autori su velikog broja projekata i elemenata uređenja Donjeg grada, kao što su npr. skulpture i ukrasi na pročeljima zgrada, kovane ograde i dr. Škola se od 1891. nalazi u objektu koji je za nju projektiran i izgrađen od strane njenih profesora (Hermann Bollé) i učenika, na današnjem Trgu Republike Hrvatske 11. ŠPUD danas radi kao umjetnička škola četverogodišnjeg trajanja. Prva godina obrazovanja je zajednička i pripremna, u drugoj godini učenici odabiru jedan od devet odjela na kojem će nastaviti obrazovanje: Aranžersko-scenografski odjel, Odjel unutrašnje arhitekture, Fotografski odjel, Grafički odjel, Odjel za dizajn keramike, Kiparski odjel, Odjel za dizajn metala, Slikarski odjel i Tekstilni odjel.

Zadnjih petnaestak godina ŠPUD sudjeluje u velikom broju domaćih i međunarodnih projekata koje provodi u suradnji s Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb - UBU i partnerima. Uvelike surađuje s brojnim školama, fakultetima, muzejima, udrugama, ustanovama i institucijama te direktno kroz brojne suradnje i kulturno - umjetničke projekte intenzivno radi na jačanju vidljivosti rada i djelovanja Škole. Neki od dugoročnih projekata koje ŠPUD provodi i sudjelovanja te značajniji projekti su: izlaganje na Ambienti, Tjednu dizajna, Planu D, Idivi; Relict, Arhiviranje ŠPUD-a, Promenada u ŠPUD-u, stvaranje monografije ŠPUD-a, suradnja sa School of Visual Arts iz New Yorka, Park u Parku, Baunet, Richter 100, Umjetnici za umjetničko obrazovanje, Nikola Tesla - Mind from the Future, Primijenjena u Močvari, Bush, Piu i pop up storeovi ŠPUD-a, i mnogi drugi.

U sastavu Škole nalazi se ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi koji godišnje predstavlja čak i do dvadesetak izložbi, programa i projekata koji uključuju brojne radionice i predavanja. Veliki broj predavanja i vodstva kroz izložbe namijenjena su učenicima ŠPUD-a. Osim toga, barem jednom godišnje u ISO - u predstavljaju se radovi učenika nastali u sklopu aktualnog projekta Škole ili se problematizira tema umjetničkog obrazovanja i odgoja adolescenata u području umjetnosti.

Projektna nastava, izvanučionička nastava i partnerski projekti omogućuju upoznavanje učenika sa suvremenim umjetničkim praksama koje su u formalnom obrazovanju slabije zastupljene. Valorizirajući tradicijske tehnike i iskustva, učenici mogu pristupiti razvijanju i kreiranju novog umjetničkog rada.

Povezani sadržaj