Antropomorfizam / Animizam 02

Antropomorfizam / Animizam 02

Kako diše ono drugo, što je ono drugo, ako je sve što je drugo ono čiju stvarost ne vidimo, ne čujemo i ne doživljavamo, kako znamo kako diše?

Da li u ‘drugo’ spada i cijeli svijet koji nas okružuje, sva njena pojavnost, sva njena ‘prirodnost’, sva njena prošlost - ako sve što nas okružuje i što smatramo ‘svakodnevnim’ postavimo kao radikalno drugo, udaljeno i odmaknuto od ljudskog kako mu dajemo značaj, pravo, prostor?

Ako sve što nas okružuje postavimo kao radikalno isto, i svemu što nas okružuje dajemo ljudskost, da li im dajemo ljudska prava, što znači ako objekt ima ljudska prava, ako sjeme ima ljudska prava… Da li onda u neljudsko upisujemo antropomorfno ili pristupamo objektu, sjemenu, oblaku s neznanjem i strahopoštovanjem. Ako ‘ljudsko’ postavimo kao uvjetnu kategoriju, odnosno kategoriju koja označava određena prava, svojstva, svijest, i proširimo na ne ljudske kategorije, koju svijest ima ruševina, koju želju ima struja, koje pamćenje ima metla...

Kako zamišljamo budućnost dok razmatramo duboku prošlost? Na koji način objekt revidira sjećanje, kako bilježi ili reinterpretira? Koje vrste interakcija su moguće s ljudskim i neljudskim?

Prošlogodišnje izdanje radionica sa studentima Odsjeka za animirani film i nove medije realiziralo se u reduciranom obliku zbog pandemije, pa se ove godine program nastavlja u prostorima Jedinstva. Između 02. i 07. studenog studenti će promišljati i stvarati na temu antropomorfizma i animizma kroz niza prezentacija, diskusija, izvedbi audio i video arta, performativnih izvedbi i radionica koje će voditi Željko Beljan, Iva Korenčić, Ivan Slipčević, Neža Knez i Ivana Bago. Umjetnici, bivši i sadašnji studenti Odsjeka za animirani film i nove medije će predstaviti rezultate ovog susreta u subotu, 06. studenog.

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!