Bojan Mrđenović: Otočki racional

Bojan Mrđenović: Otočki racional

"Otočki racional" je zbirka različitih načina recikliranja i reupotrebe dotrajalih predmeta, koja se sastoji se od fotografija i tekstova.

Rad je nastao na Lastovu u sklopu festivala Vizura aperta 2020. godine unutar teme: Mentalna ekologija; studije ljudskog utjecaja na čovjeka.

(…)Funkcionalne instalacije korištenih predmeta s novom namjenom i dugim trajanjem, promišljena su otočka svakodnevica čija pravila igre računaju s beskonačnim posjedovanjem, višekratnim iskorištavanjem, izmjenom funkcija i ne tretiranjem predmeta kao potrošnog, već im otok daje status bitne stvari koja će biti ponovo upotrijebljena. Instalacije koje nastaju na otoku, npr. čvrstom trakom oblijepljena plastična kanta iz koje raste biljka ili petlitrena boca, koja je jedno vrijeme služila kao bocun, obmotana špagom da izolira od topline i svjetla, nisu nastale kao revolt protiv konzumerističke kulture, nego nastaju iz prirodne potrebe otočana. Dakle rad otočana nije subverzivan, već ga karakterizira otočki racionalan pristup (naziv serije fotografija "Otočki racional" je jezična tvorevina autora fotografija). Stanovnici otoka dobro znaju da im za nabaviti kućne potrepštine treba vrijeme i novac, da do kopna treba najmanje osam i pol sati puta brodom (tamo i nazad, ako more dozvoli). Zato ne bacaju skoro ništa. Otočki funkcionalni spojevi koje je fotograf dodatno ovjekovječio, ponekad nestručno "sklepani" ostvaruju simpatije prolaznika, turista i budućih stanovnika, (no o bjeguncima od potrošačke kulture ovdje nije riječ), već je riječ o autothonoj otočkoj nepotrošačkoj kulturi kao preporuci za život.... (iz teksta Davorke Perić)

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Završio je opću gimnaziju u Daruvaru, diplomirao na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istom odsjeku danas predaje umjetničke predmete. Bavi se filmom i fotografijom.

Izložba se nastavlja na tematski ciklus izložbi Galerije 90-60-90/ "Čije je što?

Organizacija i produkcija: Bojan Mrđenović, 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost
Voditeljica programa i kustosica: Marijana Stanić
Koordinatorica programa: Tena Bakšaj
Vizualni identitet: Nikola Križanac
Tehnička podrška: Domagoj Žunić, BH production studio

Grafičko oblikovanje: Niko Mihaljević
Likovni postav: Niko Mihaljević i Bojan Mrđenović
Tekst: Davorka Perić

Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!