Cirkorama i Cirkusfera: Cirkobalkana festival

Cirkorama i Cirkusfera: Cirkobalkana festival

Festival Cirkobalkana u svom 9. izdanju vraća se u Zagreb, s misijom da na jednom mjestu okupi i podrži regionalne i inozemne cirkuske umjetnike i umjetnice, potakne suradnje, razmjenu ideja i iskustava te predstavi suvremeni cirkus široj publici kroz njegov autentični i inovativni izvedbeni vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

Festival Cirkobalkana u svom 9. izdanju vraća se u Zagreb, s misijom da na jednom mjestu okupi i podrži regionalne i inozemne cirkuske umjetnike i umjetnice, potakne suradnje, razmjenu ideja i iskustava te predstavi suvremeni cirkus široj publici kroz njegov autentični i inovativni izvedbeni vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.
U neizvjesnom svijetu važno je boriti se za svoju umjetnost, jer umjetnost nadahnjuje i širi horizonte! Stoga smo i dalje odlučni publici priuštiti živi ugođaj, ma koliko on bio ograničen i ne onakav na kakav smo svi navikli u u najboljim danima - u prepunom šatoru. Fizička distanca među publikom i izvođačima je nešto za nas, još uvijek potpuno novo, nešto što nas primorava da uđemo u svijet prilagodbe - mi neprilagođeni- nadajući se da ćemo se jednoga dana ponovno svi skupa međusobno gužvati u uzavreloj atmosferi cirkuskog šatora.
Globalna pandemija, minimalna financijska potpora od strane institucija i globalna kriza u kulturnom sektoru motivira nas još više u namjeri da festival ostane živ i slavi cirkus u svim svojim oblicima i formama. Ovogodišnji program, koji je kao i svake godine do sada kratak i jasan to najbolje potvrđuje. Prostora na festivalu kao i uvijek ima za široku cirkusku lepezu izvedbi. Ravnopravno stavljamo - rame uz rame, one afirmirane s onim neafirmiranima, bez obzira radi li se o prezentaciji rada u nastajanju ili već uvaženoj i nagrađivanoj cirkuskoj predstavi.
Uz izvedbeni dio programa donosimo i radionice, razgovore s umjetnicima, izložbe, video projekcije i još zanimljivosti koji će cirkuski šator i prostor oko njega učiniti ugodnim mjestom za boravak.

 

IZVEDBENI PROGRAM festivala CirkoBalkana 9 u Zagrebu:

28.5. 19:00 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
CB2 (HR/RS ): "Periferijanci part 2 ili Sve Što Ste Nikad Željeli Znati"
prezentacija rada u nastajanju u okviru SubScene

29.5. 19:30 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
Marina Cherry (SE/SAD): »Only Bones v1.6.«, predstava

30.5. 20:00 CirkoBalkana cirkuski šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
Los Putas Makinas Company (FR): »Tutti Frutti«, predstava

2.6. 20:00 CirkoBalkana šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
Chiara Marchese (FR): »Le poids de l'âme - tout est provisoire« prezentacija rada u nasta-janju u okviru circusnext platforme

3.6. 19:00 Velika dvorana Pogona Jedinstvo
OLGA_ CirqAnalogique (ES): »LP (Long Play)«, prezentacija rada u nastajanju u okviru
circusnext platforme

4.6. 19:00 CirkoBalkana šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
Dora i Mišo Komenda (HR): »Zvuk i Tijelo«, premijera predstave

5.6. 19:00 Velika dvorana Pogona Jedinstvo
Les Hommes penches (FR): "Instable", predstava


PROFESIONALNA EDUKACIJA:
29.5.- 1.6. Laboratorij cirkuske umjetnosti s Los Putas Makinas (FR)
Radionica cirkuske umjetničke prakse

31.5.-2.6. Laboratorij cirkuske umjetnosti s Olga_cirqueAnalogique (ESP / FR)
Istraživački laboratorij za cirkuske umjetnike


POPRATNI PROGRAM:
26.05. 2021. 20:00 Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Marija Stojković: »Sva djeca CirkoBalkane«
kolaž foto-bilješki, otvorenje izložbe

31. 05. 2021. 19:00 CirkoBalkana šator u dvorištu Pogona Jedinstvo
Kino Cirkus: Sustav K (2019. FR)

1.6.2019. 18:00 CirkoBalkana cirkuski šator
Promocija novog broja časopisa Kazalište, temat o suvremenom cirkusu u
Hrvatskoj


Festival CirkoBalkana 9 organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda, a sufinanciran je sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Teatroskopa - regionalni program za izvedbene umjetnosti u JI Europi, Kreativne Europe programa Europske unije- kroz circusnext platformu, Francuskog instituta, Kreativnog Deska, Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz Program Cirkorame i program SubScena, a odvija se u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade- POGON, Automnim kuturnim centrom - ATTACK!, Klubom Močvara i Knjižnicama Grada Zagreba.
Prehranu izvođača sponzoriraju: Annapurna i Vesela Motika.


Budite u tijeku prateći: https://www.facebook.com/events/1857558434405875
www.cirkobalkana.org
www.cirkorama.org

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!