Filip Borelli: M 24

Filip Borelli: M 24

M 24 je interaktivna, kinetička instalacija umjetnika Filipa Borellija koja istražuje estetiku univerzuma kroz gibanje mikro čestica u vodi. Instalacija je sastavljena od 24 skulpture koje spajaju svojstva estetike i fizike u interaktivno iskustvo.

Vrtloženje vode u sferi skulpture, uzrokovano akcijom publike, pokreće fluorescentne čestice izložene UV svjetlom stvarajući nakupine nalik umanjenim galaksijama.

24 kinetičkih skulptura oblika prozirnih sfera postavljenih u paralelni odnos jedna s drugom predstavljaju uvećani kontekst prolaznosti vremena jednog dana u životu čovjeka. Svaka sfera je poseban svemir koji sadrži svojevrsne oblike, odnose i cikluse u igri kreacije i destrukcije. Znanstvena pozadina autorskog djela M 24 je u suvremenim idejama shvaćanja vremena i prostora, proizašlih iz otkrivanja kvantnih zakonitosti univerzuma; poput teorije paralelnih svemira temeljene na teoriji struna.

Preispitivanjem odnosa paralelnosti svemira, gledatelj je postavljen u centar vremensko-prostornog kontinuuma kao glavnu poveznicu među svjetovima. Upravo je on inicijator promjene koji povezuje svemire u igri stvaranja i destrukcije.

Interaktivnost publike u izvedbi M 24 predstavlja važnost i veličinu ljudskog utjecaja na okolinu stavljajući u fokus akciju kao glavni uzrok gibanja u svemiru. Gledajući u kontekstu svakodnevice, posljedica ljudskih akcija može se očitovati kroz zastupljenost mikroplastike u vodama svijeta, na što ovaj rad ukazuje nudeći direktnu sliku akcija publike. Upravo slovo M simbolizira vezu između svih ljudi kao prvi suglasnik koji je potrebno savladati da bi se izgovorila riječ mama - simbol svemira.

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!"  sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.