Teuta Gatolin: Era presvlačenja paukova + Toplina

Teuta Gatolin: Era presvlačenja paukova + Toplina

Era presvlačenja paukova + Toplina naziv je umjetničkog istraživanja mlade hrvatske umjetnice Teute Gatolin o ekološkim disrupcijama koje neminovno postaju sastavni dio svakodnevnog života 21. stoljeća.

Umjetničko istraživanje Era presvlačenja paukova, te njegov izdanak naziva Toplina, dugotrajna je i obuhvatna preokupacija mlade multimedijske umjetnice Teute Gatolin.

Proces njezina traganja za načinima suočavanja i suživota s ekološkom krizom započeo je 2019. godine, te je zauzeo jedan od oblika u diplomskom radu Era presvlačenja paukova (2021). Modularne prirode, Era se sastoji od nekoliko radova koji se isprepliću i kolažno nadopunjuju u prostoru: (s)laganje temelja, Objekti brige te O drveću i vremenu. Umjesto perpetuiranja kataklizmičnih narativa o distopijskoj budućnosti, koji osiguravaju tek paralizu i pravocrtan pogled prema neminovnom kolapsu progresa, Gatolin ovim radovima predlaže splet drugačijih koncepcija svijeta kojeg nastanjujemo, korisnih za življenje i preživljavanje antropocena. Interdisciplinaran pristup kompleksnoj problematici stvaranja novih, održivih narativa zrcali se s intermedijalnom prirodom radova – napose umjetničkih formi koje su orijentirane na proces, osluškivanje, intuitivnost i improvizaciju.

Počeci sljedećeg poglavlja umjetničkog istraživanja sabrani su u multimedijsku instalaciju Toplina (2022). Središnji motivi ovog rada u nastajanju trešnjevački su Trg Krešimira Ćosića, obilježen modernističkom arhitekturom Doma sportova, te obližnji dimnjak Elektrane-toplane Zagreb, koji kao odrednica mikrolokacije umjetnici služi kao putokaz prema „doma“. Naizgled bliske prostore Gatolin otkriva kao proizvode i simbole nekog drugačijeg vremena, poimanja energije, svakodnevice i budućnosti, koji otvaraju pitanja nostalgije i mogućih narativa moderniteta. Sveprisutna, optimistična, ali i iznimno konstruktivna misao o transformativnoj moći jezika poduprta je razgranatim referencijalnim poljem kojem umjetnica vješto barata, a koje se uglavnom proteže između političke teorije, filozofije (ekofilozofija, objektno orijentirana ontologija) i kulturologije (ekokritika, teorija i povijest pripovijedanja).

Samostalna izložba Teute Gatolin u Pogonu Jedinstvo nastaje u organizaciji Udruge ProjektOr, nakon što je umjetnica prethodne godine osvojila glavnu nagradu žirija za rad Objekti brige na prvom izdanju Disclosure Art Festivala (Pogon Jedinstvo, 2021).

Tijekom trajanja izložbe organiziran je popratni program u obliku radionica i razgovora s umjetnicom s ciljem podizanja svijesti o ekologiji i isticanjem njezine važnosti za uravnotežen život pojedinca i zajednice.

Audio vodstvo

Riječita radionica: kratke vježbe

U sklopu ove radionice baviti ćemo se tekstom i jezikom kroz kratke i praktične vježbe prijateljevanja s time što neki tekst jest, ili bi mogao biti.

Konzultirati ćemo se sa mekim tipkama Gertrude Stein, "nekreativnim pisanjem" Kennetha Goldsmithsa, transformacijama Anne Sexton, jezičnim asemblažem, te mogućim umjetničkim potencijalima digitalnih online arhiva. Također ćemo proći osnovne pojmove vezane uz copywright pri preuzimanju te daljnjem remiksanju materijala s interneta u umjetničke svrhe.

Ovo je radionica namijenjena svima, a posebno onima koji za sebe kažu da ne znaju s tekstom.

Predznanje nije potrebno. Polaznici sa sobom trebaju ponijeti laptop. Možemo osigurati nekoliko laptopa za korištenje tijekom radionice polaznicima koji ne mogu donijeti svoj, stoga vas molimo da u prijavi navedete da li vam je potrebno osigurati računalo. Osnovna računalna pismenost je poželjna (snalaženje u korištenju interneta te uređivača teksta poput Worda, LibreOffice i sl.)
Radionica se odvija paralelno na hrvatskom i na engleskom jeziku, prema potrebi polaznika.

Trajanje radionice: 3-4h
Prijave na: teuta.gatolin@hotmail.com

Teuta Gatolin (1993) intermedijalna je umjetnica koju često zanimaju merkurijalne, liminalne, slučajne, ambivalentne i kaotične pojave. Trenutno se bavi istraživanjem narativa prirode, bajanja/storytellinga ekologije, subverzivnih potencijala mitoloških lukavaca, te načinima na koje tehnologija (kao companion species) pamti.

Program se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.