RESHAPE

RESHAPE

Projekt u kojem akteri iz područja kulture i umjetnosti istražuju i razvijaju organizacijske modele kulturnih i umjetničkih institucija i kolektiva.

RESHAPE nudi otvoren i uključiv eksperimentalni proces u kojem akteri iz polja umjetnosti i kulture iz Euro-Mediterana mogu unaprijediti svoje inovativne prakse na dobrobit šire umjetničke i kulturne zajednice te transformacije cjelokupnog umjetničkog ekosistema.

Partneri okupljeni oko projekta RESHAPE su organizacije koje podupiru razvoj umjetničkog polja u svojim sredinama:  ACT Association (BG), Alt Art (RO), Artemrede (PT), Arts and Theatre Institute (CZ), British Council (UK), Bunker/Balkan Express (SI), East European Performing Arts Platform (PL), Flanders Arts Institute (BE), Goethe Institute (DE), Onassis Foundation (GR), Onda — French office for contemporary performing arts circulation (FR), Pro Helvetia (CH) i Pogon. Pridruženi partneri u projektu su: Danish Arts Foundation (DK), Ettijahat (LB), EUNIC (BE), Fonds Podiumkunsten/Performing Arts Fund (NL), Frame Contemporary Art (FI), Mondriaan Fund (NL).

Politički, ekonomski i tehnološki zaokreti u našem društvu iz temelja mijenjaju način stvaranja, predstavljanja i percipiranja izvedbenih umjetnosti. S jedne strane se produbljuju postojeće nejednakosti kada je u pitanju mobilnost umjetnika i njihovih radova, dok s druge strane tržište ne uspijeva osigurati da raznolike estetike i diskursi dopru do publika širom Europe. Umjetnost još uvijek u većoj mjeri funkcionira u organizacijskim okvirima koji nisu integrirali spomenute transformacije. U isto vrijeme, kada je u pitanju rad umjetnika, sve se više zamagljuju granice između država, disciplina i sektora.

Kako u ovom kontekstu nastaviti s podrškom umjetnicima i umjetničkim produkcijama? Mi, partneri okupljeni u projektu RESHAPE, uvjereni smo da su upravo akteri iz polja umjetnosti i kulture u stanju iznjedriti inovacije koje su ključne za buduće modele djelovanja u umjetničkom polju. Inovativne organizacijske strukture i inovativni projekti niču širom kontinenta i eksperimentiraju s raznim strategijama ne bi li angažirali raznolike publike, realizirali intersektorsku suradnju te u isto vrijeme ostali vjerni vrijednostima koje su sami definirali. Te inicijative, iako često krhke i razjedinjenje, predstavljaju signale ili indikatore budućih modela rada i njihovog mogućeg razvoja. RESHAPE istražuje takve inovativne strukture osiguravajući im vrijeme i mjesto za zajednički rad u transnacionalnom kontekstu ne bi li zajednički promislili kako će polje izvedbenih umjetnosti u budućnosti biti organizirano.

Teme koje RESHAPE pokriva

Akteri iz polja umjetnosti i kulture osigurat će konkretna, izvediva i održiva rješenja za pet gorućih pitanja:

  • Kako umjetnost može podržati građane koji se zajedno aktiviraju?
  • Kako stvoriti otvorene, uključive i fleksibilne modele upravljanja?
  • Kako bolje razumjeti i promicati važnost umjetnosti u društvenom tkivu?
  • Kako solidarno financiranje može osigurati vitalnost suvremenog stvaranja?
  • Koji su okviri rada i alati umjetnicima potrebni za transnacionalno djelovanje, te kako ih osigurati?

RESHAPE se provodi kroz sljedeće aktivnosti:

  • Otvoreni poziv inicijativama koje eksperimentiraju s novim modelima upravljanja
  • Forum gdje se akteri iz područja umjetnosti i kulture susreću i raspravljaju o alternativnim praksama
  • Pet radionica koje tematiziraju spomenutih 5 pitanja te u kojima 50 aktera iz polja umjetnosti i kulture kroz zajedničke sastanke i rad na daljinu osmišljavaju nove modele, strategije i alate za djelovanje
  • Dva intenzivna inspiracijska sastanka gdje akteri iz područja kulture i umjetnosti raspravljaju o vlastitim i novim praksama, te imaju priliku da svoje ideje dodatno obogate kreativnim rješenjima iz drugih sektora
  • Konferenciju na kojoj se dijele rezultati te gdje se ovaj eksperimentalni istraživački proces otvara prema široj umjetničkoj i kulturnoj zajedniciKontinuirano dokumentiranje i diseminaciju rezultata koji osiguravaju održivost novih predloženih praski djelovanja.

Više na reshape.network

Preuzmi publikaciju RESHAPE - A Workbook to Reimagine the Art World

RESHAPE se odvija na području Europe i Mediterana od rujna 2018. do ožujka 2021. RESHAPE je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa, a aktivnosti Pogona podržali su i Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.