Stronger Peripheries: A Southern Coalition

Stronger Peripheries: A Southern Coalition

Pogon se pridružio novoj europskoj mreži usredotočenoj na suradničke strategije, jačanje kapaciteta i razvoj kulturnih politika.

Mrežu pod imenom "A Southern Coalition / Južna koalicija" predvodi portugalska organizacija Artemrede, a okuplja 14 partnera iz 10 zemalja koji zajedno rade od 2021 godine. U lipnju 2020. je Kreativna europa odobrila sufinanciranje za prvi projekt Južne koalicije - "Stronger Peripheries / Snažnije periferije" - koji je jedan od 20 velikih suradničkih projekata kojima je odobrena potpora.

Mreža A Southern Coalition namjerava osnažiti veze između malih kolturnih organizacija kroz kulturne projekte, njegovanje bliske suradnje među umjetnicima, kulturnim radnicima i zajednica. Kroz prvi projekt ove mreže, "Stronger Peripheries", želi se proizvesti stvarnu promjenu u životima umjetnika i kulturnih radnika. Kako bi to ostvarili, kroz projekt ćemo realizirati nove umjetničke produkcije (koje će biti predstavljene u 9 zemalja), radionice, konferencije i dokumentaciju, fokusirajući se na alternativne modele koji uzimaju u obzir okolnosti funkcioniranja umjetničkog polja na periferiji. Kroz projekt namjeravamo doprijeti do 2.000 profesionalaca iz polja kulture i umjetnosti te 10.000 ljudi kao šire publike

Ukupne vrijednosti preko 3 milijuna eura, A Southern Coalition će omogućiti da kulturne organizacije i sveučilišta koji su članovi mreže kroz svoj rad doprinesu ovim ciljevima. Mreža ima predstavnike iz deset zemalja: Portugala, Španjolske, Srbije, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Italije, Francuske i Hrvatske. U mrežu su okupljene organizacije koje se, u širem smislu, identificiraju s "Jugom Europom", koje su posvećene razvoju angažmana lokalnih zajednica u kulturnim i umjetničkim programima, te koje kroz suradnju i međusobnu podršku nastoje prevazići prepreke vlastitog konteksta.

Projekt "Stronger Peripheries" je osmišljen kako bi unaprijedio prilike za suradnju, razvio vještine umjetnika i kulturnih radnika za umjetničke produkcije i upravljanje projektima, te kako bi se zagovarala društvena vrijednost umjetnosti i važnost inkluzivnih i participatornih umjetničkih praksi. S potporom Kreativne Europe to će biti moguće realizirati u velikom mjerilu.

Sudjelovanje Pogona u projektu "Snažnije periferije" omogućit će predstavljanje suvremene produkcije domaćih umjetnika u širem europskom kontekstu kao i sudjelovanje brojnih kulturnih radnika iz Hrvatske u popratnim aktivnostima.

Pored Pogona, u projektu sudjeluje sljedeće organizacije:

 • Artemrede (Santarem, Portugal)
 • Pergine spettacolo aperto (Pergine Valsugana, Italija)
 • Cluj Cultural Centre (Cluj, Rumunjska)
 • Bunker (Ljubljana, Slovenija)
 • Transversal, Xarxa d'activitats culturals (Mataró, Španjolska)
 • Pro Progressione (Budimpešta, Mađarska)
 • Cooperativa Teatro di Sardegna (Cagliari, Italija)
 • Instituto Universitário de Lisboa (Lisabon, Portugal)
 • Universitat de Barcelona (Barcelona, Španjolska)
 • Fakultet dramskih umetnosti (Beograd, Srbija)
 • L'arboreto (Mondaino, Italija)
 • Réseau en scène Languedoc-Roussillon (Montpellier, Francuska)
 • PCAI Awareness Raising (Piraeus, Attica, Grčka)

Projekt "Stronger Peripheries: A Southern Coalition" je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Više o projektu na stranici.