Zvučne točke kontakta

Zvučne točke kontakta

Kurziv i Pogon u 2022. razvijaju suradnički program koji se temelji na približavanju suvremene kulture i umjetnosti široj publici kroz versatilne interpretativne mogućnosti audio formata.

Primarne ciljne skupine projekta "Zvučne točke kontakta - iskustvo procesa" su slijepe i slabovidne osobe te mladi. Program čine faza razmjene (konzultacijski susreti prilagodbe sadržaja osobama s oštećenjem vida, slušaonice i vodstva kroz izložbe), faza izgradnje (radionice prostornosti zvuka i serija audio vodstava) te faza prijenosa (ulaganje u dostupnost sadržaja). Kroz slobodno stvaranje i dijeljenje inovativnog, edukativnog, informativnog i zabavnog sadržaja, interpretacija i razvoj zvučnih formata ima potencijal biti sredstvo intenzivnijeg uključivanja pojedinaca, ali i širih zajednica, u recepciju i sudjelovanje u kulturnoj proizvodnji.

U sklopu programa provedene su konzultacije o pristupačnosti weba na primjeru webova Pogona i Kulturpunkta. Antonio Pavlović, slijepa osoba i stručnjak u području audiodeskripcije i prilagodbe kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom savjetovao je prisutne voditelje organizacijai i dizajnere koji su osnovni koraci prilagodbe web stranica i online komunikacije slijepim i slabovidnim osobama.

Konzultacije o metodologiji oblikovanja i provedbe aktivnosti slušaonica, radionica i audiovodstva, provedene su u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo. Neposredan rad s osobama s invaliditetom nužno je osmisliti i organizirati s pripadnicima skupine kako bi se unatoč pozitivnim namjerama izbjegli stereotipni obrasci postupanja koji bi doveli do nastavka prakse isključivanja. Uz članove užeg tima programa, u konzultacijama s Antonijem Pavlovićem je sudjelovala i suradnica na diskurzivnim aktivnostima Davorka Begović. Isti dan organizirane su i konzultacije o pristupačnosti prostora Pogona Jedinstvo.

Slušaonicu eksperimentalnog zvuka 26. svibnja u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo vodila je Davorka Begović. Slušaonica je u fokusu imala kritičko slušanje kao važan pristup u digitalnom dobu uslijed promjena analognog u digitalni zvuk. Osvještavanjem slojeva zvučnih radova doprinosi se razumijevanju produkcijske i umjetničke perspektive zvukovnih, ali i vizualnih projekata. Begović je vodila i Radionicu prostornosti zvuka 7. lipnja u Maloj dvorani. Radionica je stavila naglasak na slušanje zvučnog okoliša uvodeći polaznike u područje field recordinga. Obuhvatila je zajedničko slušanje, razgovor, soundwalk odnosno šetnju i slušanje Savskog nasipa - njegova zvučnog okoliša te pokušaj stvaranja zvučnog nasipa u maloj dvorani Pogona Jedinstvo.

U sklopu ovog programa, od svibnja do prosinca 2022. snimaju se i objavljuju audio vodstva po raznim programima koji se održavaju u Pogonu.

Audio vodstva