Pogon je dom nezavisne kulture

Pogon je dom nezavisne kulture

U novu sezonu ulazimo s novim sloganom - dom nezavisne kulture. Zašto dom? Osim što dom najčešće asociramo s mjestom sigurnosti, mjestom na kojem se možemo opustiti i prepustiti bivanju svojima, “dom kulture” evocira instituciju otvorenu zajednici, susretima, učenju, ali i eksperimentima, greškama, velikim i malim uspjesima. Mi sebe vidimo upravo tako - kao dom nezavisne kulture u kojem svoje posebno mjesto imaju i mladi.

Pogon kao dom nezavisne kulture svoje prostore i tehniku besplatno daje na korištenje udrugama, umjetničkim organizacijama i neformalnim grupama i pojedincima.

Ako imaš ideju ili program iz npr. polja suvremene umjetnosti ili neku aktivnost za mlade, u Pogonu možeš biti doma. Na raspolaganju će ti osim multifunkcionalnog prostora biti i različiti Pogonovi resursi za realizaciju tvoje (ili vaše) ideje, programa ili aktivnosti.

Korisnici koji su se već udomaćili u Pogonu mahom dolaze iz sljedećih područja djelovanja:

  • suvremena umjetnost i kultura,
  • obrazovni i informacijski programi važni za unapređenje kvalitete života mladih i rad s mladima,
  • obrazovni programi namijenjeni razvoju kapaciteta organizacija civilnoga društva u sektoru kulture i mladih.

Ili prevedeno na domaći - godišnje pomažemo da se dogodi preko 100 različitih događanja iz svih sfera kulture i umjetnosti (izložbe, kazališne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine, radionice i seminari... popis je do daljnjeg otvoren), a nije mala ni brojka od 150 radionica i seminara kojima godišnje pružimo krov nad glavom. Probe, produkcije, umjetničke rezidencije, sastanci... njih ne stignemo ni pobrojati.

Nađe se kod nas različitih poznatih lica domaće, ali i međunarodne scene, no ono što nam je još važnije su brojna mlada umjetnička lica koja se tek trebaju lansirati - ponosni smo kada im mi možemo u tome pomoći.

Pogonom godišnje prodefilira oko 8.000 ljudi i to svih generacija. Zbog potpore koju pružamo našim korisnicima, njihovi su programi cijenama dostupni za posjetitelje, a kada god je to moguće i besplatni.

U suradnji s našim korisnicima provodimo i aktivnosti usmjerene razvoju publike, programe koji dodatno osnažuju njihove kapacitete ili se pak, zajedno s našim korisnicima, uključujemo u razne projekte međunarodne kulturne suradnje.

Povezani sadržaj