NOVAci

NOVAci su projekt Pogona i udruge WHW koji je osmišljen kako bi poticao mlade povjesničare/povjesničarke umjetnosti da se bave kustoskim praksama iz suvremene umjetnosti.

Projekt NOVAci koji suorganiziraju Pogon i WHW uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene osmišljen je kako bi potaknuo mlade povjesničare/ke umjetnosti i ostale zainteresirane za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da se angažiraju u praktičnom radu u tom polju, te da ujedno steknu prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih na domaćoj umjetničkoj sceni. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Ovaj se projekt djelomično oslanja na same početke WHW-a u Galeriji Nova kada je pokrenut projekt Start solo kojim se pružao upravo ovakav tip podrške kroz serije izložbi mladih umjetnika i umjetnica. Želimo istražiti pozicije, strategije i teme koje se razvijaju u promijenjenim okolnostima pandemije i krize koja je prisutna već neko vrijeme te se, između ostalog, odražava i na mladu umjetničku i kustosku scenu. S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi/ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja, a prije svega i producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma novi katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Povijest Galerije, njezina reputacija i infrastruktura mogu biti poticajan kontekst za kustosko promišljanje i intervencije mlađih generacija.

Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, pripremu i tisak izložbene brošure, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja. Ovim projektom zahvaća se cjelokupno iskustvo osmišljavanja i provođenja odabranog kustoskog projekta te se dodatno kustosu/ici daje prilika za novu profesionalnu vidljivost na domaćoj sceni. Kroz mentorski rad odabrani kustos/ica bit će detaljno vođeni kroz sve korake realizacije izložbe, a paralelno će im biti je omogućeno da iz prve ruke upoznaju lokalnu scenu putem organiziranih posjeta umjetnicima, kustosima/icama i drugim kulturnim radnicima/ama relevantnim za njihovo istraživanje. Mentorice projekta u 2021. godini su Ana Kovačić i Lea Vene.

Projekt NOVAci sufinanciraju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.