Culturavirus

Culturavirus

"Culturavirus - new community art” tematizira rad kulturnih institucija i organizacija sa zajednicama u doba pandemije, a cilj mu je omogućiti razmjenu iskustva zemalja uključenih u projekt.

Od početka pandemije, rad u kulturi s različitim zajednicama bio je otežan zbog nemogućnosti fizičkog susretanja. Za vrijeme opće (samo)izolacije, mnogim je članovima zajednice nedostajala ljudska interakcija, a potom i kulturni sadržaji. Srećom, mnoge institucije, organizacije i umjetnici u to su vrijeme našli nove, inovativne i kreativne načine kako raditi sa zajednicama kroz tzv. „community art“ pristup koji znači da se umjetnost radi za zajednicu, od zajednice i sa zajednicom.

Projekt „Culturavirus - new community art” tematizira upravo rad kulturnih institucija i organizacija sa zajednicama u doba pandemije, a cilj mu je omogućiti razmjenu iskustva zemalja uključenih u projekt. Pogon projekt provodi u partnerstvu s kulturnim centrom Bemowskie iz Varšave te udrugom Renovar a Mouraria iz Lisabona.

Kroz projekt će se organizirati tri razmjene praksi kroz studijska putovanja, gdje će sudionici iz posjetiti svaku od partnerskih zemalja i upoznati se s uspješnim community art praksama. Tako će krajem travnja 2022. biti organiziran posjet Varšavi, sredinom svibnja 2022. Zagrebu te krajem rujna 2022. Lisabonu kako bi kulturni radnici, umjetnici, osobe koje rade s mladima i sa zajednicom kroz kulturu i umjetnost mogli zamijeniti inovativne prakse.

Ovaj projekt financira Europska Unija preko programa Erasmus+.