Povijest

Povijest

POGON je izravni rezultat zagovaranja i aktivizma organizacija koje su zahtijevale rješavanje problema nedostatne infrastrukture za rad nezavisne kulture u Zagrebu.

Inicirala ga je koalicija udruga koja se sastojala od dvije nacionalne mreže – jedne mreže nezavisne kulture – Klubtura / Clubture i druge koja okuplja organizacije mladih – Mreža mladih Hrvatske, potom lokalne suradničke platforme Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000 i tri nezavisna kulturna kluba: Močvara, Attack! i MaMa. Koalicija je započela iscrpan zagovarački proces početkom 2005., nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora. Tada su po prvi put potrebe nezavisne kulture i mladih Zagreba jasno artikulirane, javno raspravljane i iznesene u strateškom dokumentu kojega su potpisali budući donositelji odluka. Paralelno s javnim diskusijama, medijskim aktivnostima i protestnim akcijama, koalicija je organizirala niz događaja pod nazivom Operacija:Grad, koji su se svake godine fokusirali na različite teme važne za urbani razvoj suvremenog grada. Kroz različite formate i oblike umjetničkog izražavanja, Operacija:Grad privremeno je zauzimala različite napuštene lokacije i promovirala ideju kulturnog centra na temelju koje je osnovan Pogon. Prva Operacija:Grad održana je u rujnu 2005. u jednom od  rijetkih bivših industrijskih prostora koji još nisu bili komercijalizirani (kompleks Badel-Gorica). Deset dana prostor je bio privremeno okupiran s više od 50 programa koje je zajednički organiziralo preko 30 nezavisnih organizacije i u kojima je sudjelovalo preko 15.000 posjetitelja. Tom je prilikom gradonačelnik obećao sačuvati ovaj prostor za javnu namjenu te u njemu smjestiti centar za kulturu i mlade.

Od 2009. godine Pogon, pod ravnanjem Emine Višnić i cjelokupnog tima, postupno postaje važno mjesto produkcije i prezentacije kulture i umjetnosti, i to ne samo za nezavisnu kulturnu scenu nego i za cjelokupni kulturni krajolik grada.