A. Saška Mutić: Klaun/Clown

A. Saška Mutić: Klaun/Clown

Klaun je naše primarno, najiskrenije, najautentičnije ja. Klaun se boji ali ipak djeluje, izgovara svoje osjećaje na glas, kritizira nepravedne te se žestoko buni protiv nepravde. Ismijava sve ono najljudskije i pruža nam ogledalo kako bismo se mogli smijati sami sebi.

Klaunovi se dijele na puno podskupina, no oni s kojima sam se u profesionalnom fotografskom životu najviše sretala su kazališni klaunovi. U svijetu su tek od relativno nedavno priznati kao ravnopravni s ostalim kolegama glumcima/performerima. U Hrvatskoj još uvijek nedovoljno. Pogrešno je shvaćanje da su klaunovi likovi namijenjeni djeci. Proces klaunovog sazrijevanja dugotrajan je, složen i nerijetko bolan i mukotrpan proces. Osoba koja „budi“ klauna u sebi treba biti voljna odbaciti sve inhibicije, izvrnuti samoga sebe „kao rukavicu“ i prepoznati najiskreniji dio sebe. Živjeti kao klaun nije lako ali nije bez benefita.

Fotografirajući klaunove godinama, upoznajući ih, A. Saška Mutić došla je do spoznaja koje su neminovno probudile i njezinog vlastitog klauna. Fotografija je grana umjetnosti koju široka javnost često i ne doživljava kao takvom – umjetnošću. Fotografija većini predstavlja dokument vremena, istinitu bilješku događaja, usputnu skicu, podsjetnik. Fotografije se u galerijama najmanje prodaju. Pravi poznavatelji fotografije znaju kako je fotografija vrlo subjektivna i nerijetko lažljiva forma izražavanja.

Radeći na projektu Klaun/Clown A. Saška Mutić spoznala je kako je Klaun kao pojava i forma aplikabilan u mnogim situacijama i prigodama pogotovo ako se „izvuče“ iz konteksta. Tako ona svoje klaunove izrezuje iz pozadina i nudi ih kao „naljepnice“ koje mogu spadati u bilo koji prostor i bilo koju situaciju.

A.Saška Mutić rođena je i odrasla u Zagrebu. Studij fotografije završila je u San Diegu, SAD. Dugi niz godina radi kao slobodni umjetnik fotografirajući primarno teatar I glazbena događanja. Izlaže na samostalnim I skupnim izložbama u SADu, Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj. Od 2020. Predaje fotografiju na ŠPUDu te Sveučilištu Algebra u Zagrebu.