Andrea Resner: Konstelacija duha: Sveta sestra

Andrea Resner: Konstelacija duha: Sveta sestra

Konstelacija je zatvoreni (ponekad otvoreni) sustav u kojem su svi elementi u međuodnosu. Tek kada su svi elementi unutar konstelacije uključeni i vitalni, i cjelina postaje zdrava i vitalna.

Naši predci su ovo intuitivno znali. Organizirali su zajednice, građevine i općenito život na način da je svaki element svrhovit i postavljen na pravo mjesto.

Razumijevajući prirodu i nebo iznad nas možemo posvuda uočiti konstelacije. Viši red koji izvire iz kaosa.

Zvjezdane konstelacije na noćnom nebu u sebi nose velike mitove i priče koje sadrže dublje istine naše svrhe i smisla.

Konsteliranje duha je praksa donošenja starog znanja u nov kontekst.

Konstelacija duha pod imenom Sveta sestra tematizira ciklus život – smrt – život. U našoj kulturi smrt je zaboravljeni i potisnuti aspekt stvarnosti, često strašan i tabuiziran. Bježeći od od smrti paradoksalno kreiramo kulturu smrti. Zato je važno priznati smrt kao svetu sestru života.

Kroz crteže, skulpture, instalacije i video prenijeti će se sveprisutni, iako (ponekad) zaboravljeni simboli prirodnog svijeta koji će biti postavljeni u međuodnos te na taj način oživotvoriti novu vitalnu konstelaciju koja će služiti kao pozivnica za ulazak u novu priču.

Andrea Resner je multimedijalna umjetnica iz Splita. Djeluje na područjima crteža, animacije, filma, prostorne instalacije i poezije. Kroz različite medije istražuje poetiku i estetiku mitološkog i
arhetipskog jezika kojim komuniciraju svijet prirode i duhovni aspekti stvarnosti.

Organizacija: 90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost
Voditeljica programa i kustosica: Marijana Stanić
Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada “Kultura nova”