Arbyte 2.0

Arbyte 2.0

„Arbyte 2.0“ predstavlja drugo poglavlje on-going projekta novoosnovanog Arbajt Kolektiva koji čine troje umjetnika: Šimun Stankov (izvođač, autor, koreograf) Espi Tomičić (dramaturg) i Una Štalcar-Furač (izvođačica, koreografkinja) te Branimir Štivić (zvuk, svjetlo) i Tena Starčević (kustosica i povjesničarka umjetnosti).

Kolektiv nastaje kao logična odluka/potreba nakon intenzivnog procesa rada na predstavi „Arbajt“ tijekom 2021. godine uz želju da umjetnici nastave svoje istraživanje u potrazi za vlastitim autorskim potpisom. Ono što nosi ideju predstave „Arbajt“ pa time i kolektiva, je promišljanje i korištenje slike gradilišta kao izvora fizičkog materijala. Glavni izazov u procesu stvaranja „Arbajta“ je bio kako smjestiti ples odnosno izvođačko tijelo unutar prostora/okoliša koji je povijesno i vizualno vrlo određen i naizgled ne odgovara potrebama koje plesna predstava zahtijeva (prostori propalih tvornica). U nastavku istraživanja kroz projekt „Arbyte 2.0“, autorski tim postavlja upravo suprotnu situaciju. Autori će kroz koreografiju nastojati stvoriti sustav u kojem različiti elementi predstave ravnopravno koegzistiraju i na licu mjesta stvaraju eventualni narativ i značenje u prostoru koji nije značenjski i kontekstualno određen. Naglasak je na izvođačkom tijelu u punom fizičkom naporu i u svoj svojoj virtuoznosti te interakciji pokreta s objektima i glazbom. Narativ nastaje kao posljedica korištenja značenjskih veza između gradilišta i kazališta.

Projekt je nastao i razvijao se u sklopu rezidencije u Mediteranskom plesnom centru Svetivinčenat i programa Pogonator 2023 koji provodi Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. Sufinanciraju ga Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.

Posebne zahvale Mariji Škember za donirani materijal, te Autonomnom kulturnom centru — Attack! i Postaji na ustupljenom prostoru.

NAPOMENA: U predstavi se koriste bljeskajuća svjetla s različitim frekvencijama, što može izazvati epileptički napadaj kod ljudi koji pate od fotosenzitivne epilepsije.