Cirkorama: CircusNext PLaTFoRM

Cirkorama: CircusNext PLaTFoRM

Tri cirkuske izvođačice predstavljaju rezultate svog rezidencijalnog boravka u Zagrebu, u organizaciji Cirkorame i CircusNext PLaTForRMe, projekta koji promiče umjetnost novog cirkusa u Europi.

Cirkorama u sklopu programa CircusNext PLaTFoRM  dovodi CIE LA GESTE (FR) s projektom

„Ne mogu umrijeti. Ali tko može živjeti pod surovim svjetlom?“

(fr. Je ne peux pas mourir. Mais qui peut vivre en pleine lumière crue ?).

Projekt je satkan na tragu  figura tri Parke (suđenice) iz grčko-rimske mitologije, koje postavljaju mjere životu i određuju čovjekovu sudbinu. Prešutna veza je nit između tri umjetnice i njihovih cirkuskih rekvizita. Padom trapezistice, stalnim buđenjem smrti, javlja se nit  cirkuske priče i rasteže se između ova tri ženstvena i fantazmagorična lika…Tri djevojke su istovremeno marionete sudbine i objektivne promatračice priče. Tko vodi kolo; užad, artisticu na trapezu, sudbinu?

Cirkuska kompanija La Geste spaja tri žene i cirkuske performerice : Lucie Lastella (FR), Anahi de las Cuevas (ES) i Marlene Vogele (Fr)  za vrijeme završnog projekta Marlene Vogele  na CNAC-u, 2016. , a 2018. izabrane su  među 12 predselektiranih cirkuskih grupa i umjetnika/ca za CircusNext PLaTFoRM.

Discipline koje koriste u radu na ovoj kreaciji (Cyr wheel, zračni krug i swinging trapez) neprestano razvijaju u smjeru priče koja raste, na vrlo specifičan i originalan način u izvedbenom smislu.

U Zagrebu će od 4. do 13. ožujka boraviti na rezidenciji u Pogonu Jedinstvo, gdje će svoj rad u nastajanju predstaviti javnosti 12. ožujka.

Autorice/izvođačice: Lucie Lastella (FR), Anahi de las Cuevas (ES) i Marlene Vogele (Fr) 

Produkcija: Le Plus Petit Cirque du Monde

Program CircusNext PLaTFoRM provodi se u suradnji Cirkorame s Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade- POGON, a sufinanciran je kroz  Kreativna Europa program Europske unije, Jeunes Talents Cirque, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.