Corners Trnje

Corners Trnje

Corners je platforma za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za suradnju umjetnika i istraživača na međunarodnim i multidisciplinarnim umjetničkim projektima.

Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove prikupljajući njihove priče i prenoseći ih s jednog mjesta na drugo. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočene su u umjetničke radove koji se predstavljaju na istim mjestima koja su ih inspirirala, ili pak na novima. U svibnju i lipnju 2016. Corners umjetnici posjetili su Trnje, a sada se vraćaju u Zagreb kako bi predstavili dva zanimljiva umjetnička rada!

Igralište (Playground)

Zbirka igara
[radionica: 23.5. – 1.6.2017., 17-19 sati, Pogon Jedinstvo]
[predstavljanje zbirke igara: 03.06.2017., 17:00, Pogon Jedinstvo i Savski nasip ]
Autori: Miha Horvat (SI), Riccardo Spagnulo (IT), Gianfranco Mirizzi (HR), Simon Farid (GB)
Koproducenti: Zavod Exodos Ljubljana, Drugo more (Rijeka), Teatro Pubblico Pugliese (Bari), ISIS Arts (Newcastle upon Tyn).

Osim prilike da na Trnju nauče neke nove lokalne igre, umjetnici će zainteresiranima prenijeti svoja znanja o igrama koje su naučili igrati na drugim mjestima u Europi i pozvati ih da im pomognu u osmišljavanju novih hibridnih igara. Kroz izradu beskrajnog arhiva igara “Igralište” želi provjeriti mogu li se ostvariti nove veze i načini komunikacije na temelju iskustava o igrama koja svi posjedujemo i dijelimo.

Galerija kućica za ptice (Birdhouse Gallery)

Radionica za djecu u kojoj se grade male galerije u obliku kućica za ptice
[radionica: radionica: 24.5. – 1.6.2017., 17-19 sati, Pogon Jedinstvo]
[izložba Galerija kućica za ptice: 03.06.2017., 18:00, Pogon Jedinstvo i Savski nasip]
Autori: Nedyalko Delchev (BG), Maciej Salamon (PL)
Koproducenti: Intercult (Stockholm) i Instytut Kultury Miejskiej (Gdańsk)

Galerija kućica za ptice je radionica koja potiče mlade da razmišljaju samostalno i otvoreno te da istovremeno razvijaju kreativnost i umjetničke sklonosti. Cilj radionice je potaknuti dječju maštu, razvijati njihove kreativne ideje i omogućiti im da unaprijede svoje umjetničke vještine.

Autori rada putuju Europom, izrađuju galerije kućica za ptice s djecom iz raznih krajeva te tako stvaraju mrežu malih galerija po cijelom kontinentu. Umjesto da unajmljuju izložbeni prostor – grade ga sami!

Važan dio radionice je rasprava o suvremenoj umjetnosti te upoznavanje s nekima od najvažnijih umjetničkih pravaca i njihovih predstavnika. Djeca uče kako teče cjelokupni proces organiziranja izložbe – od izrade radova, oglašavanja i dizajniranja plakata i pozivnica do razgovora s novinarima. Dvotjedna radionica završit će javnom izložbom galerija kućica za ptice u Pogonu Jedinstvo!

Povezani sadržaj