Galerija Močvara - Darko Vukić: Liminal Acid Hazards

Galerija Močvara - Darko Vukić: Liminal Acid Hazards

Darko Vukić predstavlja seriju videozapisa koji egzistiraju kao samostalne i (ne)dovršene cjeline, a sinteza su repozitorija snimki, likova i misli. Narativi, koji nam se približavaju u naznakama simboličkog, rasipaju se i najčešće vode u tamne i visceralne sfere intime, ali i hladno i analitički promatraju šire fenomene.

Rad je većinom razrađen kroz dvodimenzionalnu sliku i uzorak, izmaknut od prostorne dubine. Ponekad vodi u klub u kojem se treba probiti kroz ritmove breakbeata, čuti lik i propovijed, pronaći se u brisanju parametara realnog — dotaknuti apstrakciju po koju smo došli. U drugoj krajnosti se spuštamo u nepatvorenu domicilnu sferu i introspekciju, bila to sinkronizacija uzdaha na lascivnog King Koopea superponirana preko Yaoi romansi ili rad kao zapis kamere i rad pred kamerom, svakodnevica u visokoj frekvenciji.

Darko Vukić (Beograd) je likovni umjetnik i teoretičar. Diplomirao je na transmedijskim istraživanjima i slikarstvu na FLU Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Rad definira kao jezično specifičan događaj ili situaciju koja se u tom procesu često pretvara u entropiju. Suradnik je različitih kolektiva i udruga u kulturi kroz izložbe i diskurzivne programe. U 2020. surađuje na programima umjetničkog prostora U10, KC Rex i Remont Nezavisne Umjetničke Asocijacije te kao voditelj emisije Sceniranje na Radio Aparatu. Od trećeg izdanja kurira Prosthetic paviljon za The Wrong bijenale, a trenutno je u pripremi petog izdanja pod nazivom “Zero Agency”. Razvija inicijativu „$vvarm“, kritičku plug-in platformu za prevođenje i eksperimentiranje u društvenom, umjetničkom i teorijskom kontekstu. Uređuje i razvija „Tag_teror“, magazin za razvoj tekstualnih umjetničkih praksi.

Organizatori: URK + Klub Močvara
Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Autor teksta: Marin Berović
Dizajn: Dario Dević
Tehnička podrška: Filip Pacak