DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta: Radiona opružne šahtofonije ‘’VAR19’’ u izvedbi Šaht Arkestra

DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta: Radiona opružne šahtofonije ‘’VAR19’’ u izvedbi Šaht Arkestra

Šaht Arkestar je zasnovan na konceptu šahtofonskih partitura Damira Bartola Indoša, a okuplja skupinu izvođača šahtofonija na instrumentima šahtofonima.

Šaht Arkestar čine DB Indoš i Tanja Vrvilo (šahtofoni, glas), Helge Hinteregger (grlena glazba), Adriana Josipović, Nikolina Majdak i Kate Marušić (šahtofoni, glas) te Miro Manojlović (vibrafon, šahtofon). Šahtofoni čine novi muzički instrumentarij koji odgovara na povijesnu beskorisnost starih koncepata i instrumenata. Okupljeni u Šaht Arkestar, oni izražavaju ideju da stvarati glazbu znači razmišljati strojno, ali i da je čitavo naše tijelo mozak – centralna inteligencija kojoj doprinose lokalne inteligencije ruku i nogu. U duhu talijanskih futurista, ritam takvog tijela gubi svoju stabilizirajuću funkciju, dokida vrijeme i prostor. Izvođenjem tihih i glasnih šaht-rezova te glasovnih i opružnih vibracija kroz projekt se uvježbava postojanje reda pomoću buke te se uspostavlja gesta slušanja, pokazujući kako i buka sama može postati prepoznatljiva poruka. Za svoj prvi nastup Šaht Arkestar izvodi “VAR19” šahtofoniju strukturiranu sviješću o oštećenom mozgu – opažajnom mehanizmu kodiranom sjećanjima, emocijama i ponašanjima, i osviještenom kroz mrežu stanja u kojoj je tako nešto kao što je oštećenje mozga uopće moguće.

Damir Bartol Indoš je poznati hrvatski performer i kazališni umjetnik koji stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Sudjelovao je na raznim festivalima poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

Tanja Vrvilo, filmologinja, kustosica u području filmske umjetnosti, performerica i su-autorica eksperimentalnih kazališnih produkcija. Autorica je brojnih eseja i publikacija i redovito predaje u području kinematografije, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Kao performerica sudjelovala je u brojnim kazališnim produkcijama te surađuje i izvodi performanse s alternativnim izvedbenim skupinama i autorima, a u kontinuitetu s neo-avangardnim performerom Damirom Bartolom Indošem.

Helge Hinteregger, austrijski umjetnik fokusiran na elektroniku, sempliranje i improvizaciju te stvaranje glazbe za kazalište, video, zvučne instalacije. Tijekom 2009. započeo je projekt Grlena glazba u kojem tijekom izvedbi koristi vlasititi grkljan za stvaranje raznih zvukova. Mikrofon kojeg je sam napravio fiksiran je izvan grkljana i pojačava zvuk. Nastali signal se kasnije transformira kroz digitalne efekte igračaka. Grlo se koristi kao dodatno rezonantno tijelo.

kontakt: www.throatmusic.at | www.musicaustria.at

Adriana Josipović, autorica, izvođačica, mentor i asistent brojnih predstava i performansa u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica kolektiva International Theater Observatory (Sergei Kovalevich, RU/FR) i laboratorija DREAMLAB (Mala Kline, SLO/BEL). Izvođačica u predstavama DB Indoša i T. Vrvilo – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta (HR), Irene Tomažin – Emanat (SLO), Jorgea Parentoma – La Guillotine (FR) i sudionica u predstavama Triko Cirkus Teatra (HR). Jedna je od osnivača umjetničke organizacije Tvorba Otvorenih Konstrukata – TOK te vanjski suradnik plesne belgijske kompanije Cie Felicette Chazerand.

Nikolina Majdak, izvođačica koja sudjeluje u mnogim kazališnim produkcijama te brojnim uličnim predstavama. Samostalno i kroz suradnju s umjetničkim organizacijama i udrugama djeluje na području nezavisne kulture, najvećim dijelom na području cirkusko-kazališne scene. Vodi radionice pokreta, te cirkuskih vještina za djecu i odrasle. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Kate Marušić, plesačica koja se nakon 13 godina baleta usmjerila na suvremeni ples i fizički teatar. Sudjelovala je u mnogobrojnim predstavama. Kada ne radi u kazalištu, jedri i plovi morima. I obrnuto.

Miro Manojlović, diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV montaža, pod mentorstvom profesora Hrvoja Turkovića. Bavi se glazbom, filmom i kazalištem. U kazalištu je kao performer i glazbenik surađivao na projektima DB Indoša, Tanje Vrvilo, Zlatka Burića, Senke Bulić, Daria Harjačeka, Rone Žulj, Ivice Buljana, Kazališta Aruša, Villa Trans Teatra. Kao glazbenik surađuje s brojnim glazbenicima na nacionalnoj i internacionalnoj improvizatorskoj sceni.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
medijski partneri: Transmeet.tv, Vizkultura, Kulturpunkt, Radio Student, Ziher
projekt podržavaju: Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”