Disclosure Art Festival

Disclosure Art Festival

Festival u organizaciji Udruge ProjektOr publici će predstaviti mlade umjetnike/ce kroz žiriranu grupnu izložbu, artist talkove, radionice, umjetničke performanse i popratne sadržaje.

Svako otvaranje pa tako i ono koje anticipira umjetnički festival Disclosure, pretpostavlja prethodno razdoblje zatvorenosti, ograničenosti i skrivenosti. Dijalektika otvaranja i zatvaranja složena je igra koja se neprestano odvija u registrima privatnog i javnog, a u suvremenom trenutku na poseban način realnog i virtualnog.

Kada je zatvaranje u osobne prostore posljedica društveno uređenih odluka, poput kolektivnih lockdownova kojima smo donedavno svjedočili, pojedinac se suočava s izazovom samostalnog stvaranja značenja unutar situacije u kojoj se pronašao. Nesigurnost zatvaranja u umjetničkom je kontekstu dodatno usložnjena novim varijablama koncipiranja i realiziranja radova. Promjena dostupnosti radnih prostora, omjera pretprodukcije (istraživanja i razrade) i produkcije radova, mogućnosti ispitivanja rada kroz stvaranje i dijalog s drugima te novi omjeri produkcije i recepcije kulturnih sadržaja zahtijevaju brzo prilagođavanje i pronalaženje novih rješenja kako bi stvarati uopće moglo. Istovremeno, podjela prostora na osobne i radne u okolnostima zatvaranja otkriva se kao neodrživa te pod imperativom smanjenja cirkulacije oni postaju multifunkcionalni. Stalno okružje može pak polučiti različite učinke na stvaralaštvo, od povoljnog djelovanja na koncentraciju i omogućavanja dubinskog rada do potpune blokade uslijed posvemašnje zasićenosti nepromjenjivom okolinom. Jednako tako, preferirani digitalni način komunikacije, manifestiran u renesansi videopoziva, dovodi do ispreplitanja privatne i javne sfere, zbog čega pogled javnosti postaje intimniji no ikad. Virtualna rješenja mogu ublažiti potrebu za socijalizacijom, no samoću od izoliranosti razlikuje mogućnost izbora.

Poput prostora, i predmeti u zatvorenom životu postaju multifunkcionalni. Umjesto u primarne svrhe, koriste se kao alati za stvaranje ili se prenamjenjuju u umjetničke objekte. Budući da neka stvar postaje objekt tek u susretu sa subjektom, neprestano pridavanje novih funkcija stvarima koje posjedujemo generira pojačanu proizvodnju višestrukim značenjima ispunjenih objekata.

Nakon razdoblja uzastopnih zatvaranja, dolazi mogućnost otkrivanja svega što je do tada bilo skriveno, što je ključalo ili pak letargično plutalo ispod površine. Otvaranje može biti oslobađajuće ili ponuditi dugo iščekivani izbor, no ujedno izložiti i učiniti vidljivim sve krhko i ranjivo što su četiri zida donedavno dobro čuvala.

 

petak 20.08.2021.

 • 19:00-19:30 Otvorenje
 • 21:00-21:10 Audiovizualna izložba – FILIP PACAK
 • 21:30-00:00 Illes Balears -DJ program (@Močvara)

subota 21.08.2021.

 • 10:00-13:00 Audio u umjetničkom stvaranju – radionica (F.Pacak)
 • 13:00-13:30 Vodstvo kroz izložbu - PETRA GALOVIĆ, kustosica
 • 14:00-18:00 ORAGA(N)IZAM – radionica (M.Nardini)
 • 19:00-20:30 Potencijali prostora - panel rasprava (M.Kamber i CultureHub)
 • 20:00-22:00 ZEA – glazbeni program (@Močvara)

nedjelja 22.08.2021.

 • 10:00-13:00 Rasvjeta u umjetničkom stvaranju -radionica (F.Pacak)
 • 13:00-13:30 Vodstvo kroz izložbu - PETRA GALOVIĆ, kustosica
 • 14:00-16:30 NEVIDLJIVO - radionica (E.Herceg)
 • 17:30-19:00 Transformacija prostora – artist talk (M.Maraković i A.Zanki)
 • 19:00-20:00 Iskušavanja prostora – Petra Galović s umjetnicima – Artist talk
 • 20:00-20:30 ZATVARANJE – dodjela nagrada
 • 20:30-22:00 MARTIN LADIKA I LEO HRS (@Močvara) – glazbeni program

Kustoski koncept: Petra Galović

Žiri u sastavu : doc.dr.art. Snježana Ban, doc. art. Tanja Vujasinović i Vitar Drinković
Zadnjeg dana festivala biti će proglašen/a umjetnik/ca čiji rad najbolje odgovara kustoskom konceptu festivala. Nagrađenom/oj umjetniku/ci osigurana je samostalna izložba u prostoru Pogona Jedinstvo u 2022. godini u organizaciji Udruge ProjektOr.