Dušica Dražić: Nauči da se krećeš kroz metamorfozu

Dušica Dražić: Nauči da se krećeš kroz metamorfozu

Izložba Dušice Dražić "Nauči da se krećeš kroz metamorfozu" dio je šireg umjetničko antropološko istraživačkog projekta "Odbačeno: prilozi za studije vrijednosti".

U središtu interesa su vrijednost i bezvrijednost stvari, društveni mehanizmi i procesi koji ih definiraju kao i veze između vrijednosti, otpada i stigme viška na kojima se grade i redefiniraju biografije stvari, mijenjaju kanoni, oslabljuju hijerarhije, vrše preobrazbe struktura. Izložba obuhvaća četiri rada u kojima autorica, kroz četiri različita slučaja opticaja između vrijednog i odbačenog, istražuje potencijale podvojenosti viška. Ona prati život antropogenske šume, projektu njezina oca, zasađene pošumljavanjem visoravni Peštar kroz Omladinske radne akcije; obrađuje apsurdnu zbirku uzoraka zemlje sa švedskih arheoloških lokaliteta kojom je pretrpan depo Švedskog povijesnog muzeja; u višemjesečnom radu, brusnim papirom svakodnevno smanjuje kamen s Bakićevog spomenika na Petrovoj gori i kemijskom olovkom iscrtava linije udaljenosti od kuće do mora temeljeći se na izmišljenoj računici iz djetinjstva. Radi se o različitim gestama aproprijacija kroz koje promišlja aspekte vlasništva i odrasta, obrće hijerarhije, izmjenjuje lica, izmiče identitetima, stvara međuprostore realiteta. U međusobnoj relaciji izloženih radova pri čemu pejzaže tretira kao objekte, a predmetima oduzima karakteristike, Galerija postaje mjesto proizvodnje novog ambivalentnog krajolika i istovremeno je arhiv odbačenih konfiguracija (prirode, ideologije, mašte, povijesnih narativa, dokumentacije…). Prostor i naracija izložbe u uskoj su vezi. Izgrađeni preobrazbama, izmjenom veličina, materijalnosti, umnažanjem gramatičkih lica, pogleda i medija, podsjećaju nas da je upravo metamorfoza osnovni životni princip na svim razinama. Konzekventno negirajući medijalne granice, kako piše povjesničar i teoretičar književnosti Davor Beganović, ona brazda kulturu „na isti način na koji se prirodna metamorfoza usudila dovesti u pitanje vododjelnicu materijalnosti i nematerijalnosti, preokrenuti svijet prirode u čudesnu sceneriju formi na čijem se fonu razvija drama nastanka i nestanka, života i smrti, bespovratni sudari istoga i drugoga čiji su rezultati neizvjesni i nepredvidivi“. (Davor Beganović „Metamorfoza diskurza znanosti o književnosti“ U: Renate Lachmann Metamorfoza činjenica i tajno znanje : o ludama, mostovima i drugim fenomenima, Zagreb: Sarajevo, Zoro: Naklada Zoro, 2007. str. 5 -17)

U sklopu izložbe održat će se:

  • predstavljenje knjiga-kutija Symptoms of the Future: Exhibition in the Box, autorica Irene Borić, Dušice Dražić i Mirjane Dragosavljević sa sudjelovanjem Anamarije Batiste, Maje Hodošček, Petre Mrše, Tanje Šljivar i Nataše Šuković;
  • botanička šetnja Savički botanički vremeplov s Renatom Šoštarić (PMF, Zagreb)
  • pošumljavanje šume u okolici Zagreba (u suradnji s Hrvatskim šumama)

Kustosica: Irena Bekić / Voditeljica i kustosica Galerije 90-60-90: Marijana Stanić

Izložbu podržava Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Nacionalna zaklada Kultura nova, Flanders State of the Art i Austrijski kulturni forum.

Povezani sadržaj