Galerija Močvara // Maja Čule: Električne

Galerija Močvara // Maja Čule: Električne

Za program Galerije Močvara umjetnica Maje Čule priprema novu produkciju Električne, video instalaciju temeljenu na istraživanju o povezanosti queer i internetskih mreža.

Dokumentarno-fikcijski video materijali dio su šireg istraživanja digitalnih mreža i korištenja interneta u Hrvatskoj u 90-im godinama, te velikog doprinosa žena u tom razvoju, kroz upoznavanje s radom grupe “Električne vještice” čije su osnivačice bile Kathryn Turnipseed i Cecilia Hansen 1994. u Zagrebu. “Električne vještice - komunikacijska tehnologija za žene” bio je prvobitni naziv radne grupe koja je osmislila priručnik za edukaciju o upotrebi Zamir mreže te organizirala edukaciju o korištenju e-maila na radionicama za više od stotinu žena uključenih u aktivističke projekte u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Edukacija je bila usmjerena upravo prema ženama, a cilj je bio demistificirati nedostupnost novih tehnologija.

Maja Čule bavi se umjetničkim radom u području performansa, video instalacije i filma. U dosadašnjem radu umjetnica se bavila propitivanjem materijalnih aspekata internetskih tehnologija, ekonomije digitalne slike, te načina na koji digitalna slika visoke definicije, skriva fizički rad u globalnoj industriji proizvodnje.

Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Dizajn: Dario Dević
Tehnička podrška: Andrija Santro

Povezani sadržaj