Galerija Močvara: NEW NOVETA "WRENCH"

Galerija Močvara: NEW NOVETA "WRENCH"

Galerija Močvara u Jedinstvo dovodi umjetnički duo New Noveta čini rad "Wrench" tematizira važnost ženske ljutnje i bijesa.

Umjetnički duo New Noveta čine Keira Fox (UK) i Ellen Freed (SWE). Od svog osnutka 2011. u Londonu duo izlaže i izvodi na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Njihova praksa fokusirana je na društveni konformizam i njegove posljedice referirajući se na ponašanja i akcije koje se odmiču od kontroliranih društvenih struktura kao nužne reakcije. U svojim performansima prikazuju ono što smatraju reaktivnom opipljivom tjeskobom/histerijom te izvode repetitivne ritualne radnje odnosno zadatke kao sredstvo oslobađanja i pobune. Teme koje su dosad istraživale uključuju folklor unutar feminističkog konteksta, ženski alkoholizam, mentalno zdravlje iz povijesne i današnje perspektive s kontinuiranim zanimanjem za društveno-političku borbu i učinak na tijelo, um i ranjive zajednice. Njihov rad uključuje izradu kostima i rekvizita, instalacije i polukoreografirane izvedbene site-specific komade.

U sklopu programa Collision Course duo će predstaviti novi rad pod nazivom "Wrench" koji tematizira važnost ženske ljutnje i bijesa prikazujući ih kao pozitivan i regenerativan alat u vrijeme kada se politizacija bijesa iskorištava za ušutkavanje i kontroliranje onih najpotlačenijih u društvu. Fox i Freed kroz snažne nenasilne pokrete, geste i zadatke izbacuju nakupljeni animozitet prema ugnjetavačkim mehanizmima koji poprima osnažujuće dijelovanje. "Wrench" obuhvaća alate, parfem i kostime koje su izradile New Noveta, polirani bakreni oklop Rose Keyes, pokrivala za glavu brenda Hurtence i zvučni komad glazbenika Vindicatrix uz vokalizacije New Novete.

Neki od njihovih recentnih nastupa uključuju Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen za izložbu "WITCH HUNT" 2020, Synagogue de Delme for "Digital Gothic" 2019, SMK Museum, Kopenhagen 2019, samostalna izložba i performans "Fateful" u Kunstverein Freiburg 2019, Tropez , Berlin 2018, samostalna izložba "Cealdwiellla" u Arcadia Missa , London 2018, TRANZIT DISPLAY , Prag 2017, Liste Art Fair, Basel 2017, samostalna izložba "Violent Amurg" u Mini Goethe Institute - Ludlow 38, New York 2017, Forde, Geneva 2016, Triangle, Marseille 2016, Transmission Gallery, Glasgow 2016, Serralves Museum, Porto 2015, Forrest Limit, Tokyo 2015, Berliner Festpeile 2014, ICA London 2014 kao dio Rematerializing Feminism 2014, itd.

Organizatori: URK + Klub Močvara
Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Dizajn: Dario Dević
Prijevod: Tihana Bertek
Tehnička podrška: Andrija Santro
Projekt podržava: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

 

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!