Glasno pitanje / Tjelesno-vokalni laboratorij

Glasno pitanje / Tjelesno-vokalni laboratorij

‘Glasno pitanje /Tjelesno-vokalni laboratorij’ je cjelogodišnji istraživačko-edukativni program koji za cilj ima okupiti umjetnike s interesom za pokret, tjelesnost, somatske prakse, rad s glasom i samoobrazovanje.

Ideja je otvoriti multidisciplinarni pristup glasu te uključiti predavačice i predavače čije se prakse direktno ili indirektno povezuju s radom na glasu. U sklopu Tjelesno-vokalnog laboratorija u rujnu očekuje nas radionica “The voice from within - Organs” s BMC® praktičarkom Anjom Bornšek (SLO) uz sesije falsch friendly pjevanja s Lanom Hosni (HR). 

Raspored

petak 01.09.2023.

  • 13:00-16:00 Anja Bornšek “The voice from within - Organs“

subota 02.09.2023.

  • 11:00-14:00 Anja Bornšek “The voice from within - Organs“
  • 14:30-16:00 Lana Hosni “WTFalš”

nedjelja 03.09.2023.

  • 11:00-14:00 Anja Bornšek “The voice from within - Organs“
  • 14:30-16:00 Lana Hosni “WTFalš”

Sudjelovanje je otvoreno za sve bez obzira na dosadašnje iskustvo, moguće je pohađati i samo dio programa (u slučaju falš friendly sesija obavezan dolazak na prvi susret). Preporučena donacija za sudjelovanje u cijelom programu je 15 eur, pojedniačni drop in na radionionicu Anje Bornšek je 7 eur.

Prijave su otvorene u periodu 14.-29.8. uz kratku biografiju i par rečenica o motivaciji za sudjelovanje, na mail lana.hosni@hotmail.com.

Radionica s Anjom Bornšek (SLO) - The voice from within - Organs

U somatskoj istraživačkoj metodi Body-Mind Centering® (BMC) glas se često koristi za aktiviranje/povezivanje s određenim fizičkim strukturama, osobito organima i žlijezdama. Kako se iste aktiviraju i pozivaju u naš fokus, možemo svjesnije istraživati ​​osjete, energije i ekspresije pohranjene u njima.

U sklopu Tjelesno-vokalnog laboratorija istražujemo kakav je osjećaj doći u kontakt s vlastitim organima kroz dodir, pokret, vizualizacije i zvukove koji iz njih izlaze. Posebnu pažnju stavit ćemo na konekciju srce-želudac/crijeva-jetra kao zanimljivu os koja se istovremeno bavi probavom, izlučivanjem i distribucijom hranjive krvi kroz sustav. Svaki od ovih organa ima svoju vlastitu funkciju i svoj dio u kolektivnoj suradnji, metafizički se na njih može gledati kao njegovatelje životne energije i potencijala za zamah inicijative, želje i snage volje. Glas je još jedan moćan alat, kao amplifikator percepcije za naše unutarnje putovanje. Istraživat ćemo duboku i iskonsku vezu između zvuka, vibracije i organske tvari u kojoj živimo.

Body-Mind Centering® (BMC) je iskustvena, somatska istraživačka metoda, kroz koju se uči osjetiti mjesta duboko/dublje u tijelu, uskladiti se s anatomskim sustavima i pronaći utjelovljeni izraz. Korištenjem informacija temeljenih na anatomiji, slika, intuicije osjetila, pokreta, glasa, daha i dodira, BMC nam pomaže usmjeriti svijest na svaki dio tijela. Pozvani smo istražiti jedinstveni izraz svakog tjelesnog sustava, osjećajući raznolikost kvaliteta kretanja, osjećaja, zvukova i vrsta prisutnosti. Proces putovanja duboko unutar našeg tijela dovodi nas u intiman kontakt s našom osobnom i grupnom organskom složenošću i inteligencijom, nudeći nam podršku i obogaćujući naše krećuće, misaono i emocionalno ja.

Sesije falš friendly pjevanja s Lanom Hosni (HR) - Sezonski zbor ‘WTFalš’

Učimo i kolektivno pjevamo pjesme višeglasnih melodija bez obzira nah odnos prema harmoniji, sluhu, točnosti, falšu i ljepoti.

Projekt se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.