Hugo Bergman: Između mene i teškog mjesta

Hugo Bergman: Između mene i teškog mjesta

U sklopu Circusnext platforme Cirkorama ugošćuje švedskog umjetnika Huga Bergmana, koji od 9. do 19. siječnja boravi u Zagrebu na umjetničkoj rezidenciji u Pogonu Jedinstvo.

Hugo će zagrebačkoj publici predstaviti svoj rad u nastajanju radnog naslova „Između mene i teškog mjesta”. Hugo je rad započeo prije nešto više od godinu dana u sklopu programa „Umjetnički razvoj” održanog na DOCH-i u Stockholmu, gdje istražuje uporabu objekata u kombinaciji sa cyr wheel-om i dolazi do 25 minutnog izvedbenog materijala u obliku kolaža. Tu se rađa ideja o cjelovečernjoj predstavi, a rezidencija u Zagrebu prva je koja će mu poslužiti za istraživanje u tom smjeru.

U fokusu projekta su tri tijela: umjetnik, cyr wheel i kamen veličine glave. Ovaj minimalistički postav za umjetnika predstavlja umjetnost cirkusa, no istovremeno i najveći izazov. „U cirkusku smo naviknuti koristiti jednu ideju kojom manipuliramo do beskonačnog broja verzija. Izazov je održati materijal interesantnim cijelu predstavu.”

Umjetnikova je vizija pogurati granice motivirajući cirkusku tehniku, korištenjem/pronalaženjem i istraživanjem svega za što možemo koristiti cirkus (za puno više toga od samo izvedbe koja izgleda impresivno). On želi donijeti senzaciju prirode u izvedbu, u smislu korištenje materijala oko nas: u njegovu slučaju to je kamen. Hugo poziva publiku u goli, sirovi, hladan i bezvremenski svijet, koji podsjeća na Nordijske zemlje iz kojih dolazi.

U sklopu ove rezidencije Hugo će raditi sa Einarom Christofferssonom, koji će mu pomagati kao ko-kreator, umjetnički savjetnik i tehničar.

Tehnička podrška: Jasmin Dasović

Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je rezervacija na: cirkorama@gmail.com
Više o circusnext platformi saznajte na: https://www.circusnext.eu/

Program circusnext platform se provodi u suradnji Cirkorame s Pogonom, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe program Europske unije, Jeunes Talents Cirque, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.