Interferencija – A/V multichannel performance

Interferencija – A/V multichannel performance

Nakon uspješnog izlaganja na ZEZ festivalu na Izložbi zvuka u KSET-u, istraživanje interferencije se nastavlja. Ivona Eterović (tonota) i Kristian Bagarić (varboska) ovaj put okreću se spatial sound improvizacijskoj izvedbi, popraćenoj VJ-ingom i lightom Filipa Pacaka

Razgovor je interaktivna komunikacija dvoje ili više ljudi. Razmjenom rečenica, riječi, glasova i neverbalnih znakova uspostavljamo odnose, razmjenjujemo emocije, iskustva i informacije.

Izvan te domene razgovor je i zvuk. Doživljaj govora koji odzvanja među zidovima zatvorene prostorije ili disipacija zvučnih valova u otvorenom prostoru dio je komunikacije, ali je i samostalan entitet otvoren interpretaciji.

Sastavni elementi govora čine koherentnu cjelinu i ispunjavaju formu komunikacije kada je sadržan faktor slušanja. Bez aktivnog slušanja razgovor se raspada na sastavne dijelove. To razvija frustraciju među sugovornicima ili otvara novi kontekst putem dekonstrukcije te proučavanja pojedinih elemenata razgovora. Što je razgovor kada se rastavi na zvuk, prostor, ritam i melodiju?

Kako doživljavamo pojavu razgovora kada cilj nije komunikacija? Kako manjak koncentracije utječe na doživljaj vizualnih podražaja tijekom razgovora? Koja je uloga prostora u komunikaciji? Upravo to istražuju autori i autorica ovog performativnog eksperimenta.

Nakon izvedbe, posjetitelji će imati priliku doživjeti i prethodno snimljeni materijal autora te se slobodno kretati u prostoru koji će biti otvoren za posjetitelje do 22 h.

Ivona Eterović (tonota)

tonota je glazbena producentica i psihologinja iz Zagreba. Ivonina je umjetnička karijera obilježena samostalnim i kolaborativnim radom fokusiranim na stvaranje specifičnog i svježeg zvuka s introspektivnim predznakom i multidimenzionalnim emotivnim nabojem. Kao producentica i izvođačica kombinira elemente ambijentalne i bass muzike te zvukove dobivene field recordingom s digitalnim sound designom. Producirala je novi album Sare Renar ‘Šuti i pjevaj’, sudjelovala je u kompilaciji remixeva Žive Muzike ‘Collective Reverbs’ te je ostvarila i prvo internacionalno izdanje na labelu Loose Lips. U 2021. počinje se baviti višekanalnim zvučničkim sistemima. Često je se može vidjeti kao DJ-icu repera Ede Maajke na live nastupima.

https://linktr.ee/tonota

Kristian Bagarić (varboska)

Profesor fizike i informatike te samouki glazbeni producent. Pod umjetničkim imenom varboska radi eksperimentalnu elektro-akustičnu glazbu s naglaskom na atmosferu i storytelling. Nastupe uživo izvodi na Novoj sceni u Pločniku, na prvom ZEZ festival livestreamu te na VOLTA eventima u Mediki. Njegova izdanja pojavljuju se na SN4F kompilaciji ljubljanskog SNIF RECS labela koji okuplja producente s balkanskog područja te na Future Unknown kompilaciji američkog Vivarium Recordings. Samostalno izdaje dva EP-ija (otok, elation in anguish) u vlastitoj produkciji te EP ''heat death'' sa originalnim singlom i remixevima bliskih prijatelja i suradnika (tonota, takt juga, late dinner, banora)

https://linktr.ee/varboska

Filip Pacak

Kao bakalaur audio produkcije na Middlsex sveučilištu u Londonu (preko SAE Instituta), radio je u većini sfera tehničke audio produkcije. Dosadašnje iskustvo proteže se od televizije, radija, koncerata uživo do izložbi, performansa i studija za sinkronizaciju i glazbenu produkciju. Od 2016. godine aktivni je član URK-a (Udruženje za razvoj kulture) te zaposlenik kluba Močvara. U izvođačkom angažmanu Filip je po prvi puta izvodio svoj audiovizualni rad pod radnim nazivom Collateral u Pogonu Jedinstvo u sklopu Disclosure art festivala. Kroz angažmane lokalnih glazbenih izvođača također radi audio i light design te video mapping (delapse, Bad Daughter, She Loves Pablo, Mark Mrakovčić, Lovely Quincess itd.)