Irena Boćkai: Amoeba Bastard

Irena Boćkai: Amoeba Bastard

Amoeba Bastard je hibrid ljudskog i ne-ljudskog, bastardna ideja… Amoeba Bastard se suočava s nevidljivim i skrivenim svijetom jednostaničnog organizma koji postaje okvir za istraživanje mogućih ideja za vlastiti stvaralački proces.

Amoeba Bastard je happening za iskušavanje ideja i rezultata umjetničkog istraživanja na temu ameba.

Amoeba Bastard je trenutak od aktivacije neurona za amebu do trenutka kojim započinje proces donošenja odluka oko odabira “prave” ideje. Kako donošenje odluka može biti iscrpljujuće – zbog čega se sve više govori o umoru od odlučivanja (decision fatigue), psihološkom fenomenu koji se odnosi na sposobnost, odnosno kapacitet osobe da donosi odluke uslijed čega dolazi do „iscrpljenosti ega” (ego depletion) - autorica ima namjeru u sklopu događaja prezentirati ideje koje nastaju tijekom umjetničkog istraživanja te uz pomoć publike odabrati ideju koja je “najbolja.”

Na ovaj događaj umjesto ulaznice publika treba donijeti komad jednog svog odjevnog predmeta (jakna, košulja, majca). Kako će na odjeći biti izvršena svojevrsna intervencija, moli se publika da ponese odjevni komad za koji je suglasna da može biti iskorišten tokom ovog događaja i prenamijenjen u njegovu svrhu.

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.
Rad Udruge Trećeprostor podržava Zaklada Kultura nova.