Jedinstvena vrtna zabava powered by DJ David Hasselhoff

Jedinstvena vrtna zabava powered by DJ David Hasselhoff

Dvije radionice, jedan kviz, jedno predstavljanje knjige i jedan veliki plesni party by DJ David Hasselhoff ono je što vas čeka na ovogodišnjoj Jedinstvenoj vrtnoj zabavi! Vidimo se 11.6. u dvorištu Pogona Jedinstvo!

Radionica "Hotel za kukce" (od 11 do 13 h)

Korisni kukci su neizostavani žitelji organskog vrta u kojem obavljaju važnu ulogu oprašivanja i kontrole nametnika, a njihova prisutnost indikator je biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže. Nedostatak prirodnih staništa je razlog zbog kojeg često hotele za korisne kukce možemo pronaći i u gradu i na selu: u vrtovima, javnim parkovima i voćnjacima, na balkonima, krovovima i njivama. Koji su to kukci korisni i koje specifične funkcije obavljaju u vrtu, kakva staništa vole pojedine vrste, te koji su uvjeti potrebni da bismo ih privukli i zadržali u vrtu, saznat ćete na praktičnoj i interaktivnoj radionici obnove velikog hotela za kukce koji se nalazi u Interkulturnom urbanom vrtu u dvorištu Jedinstva i Močvare.
Zbog ograničenog broja sudionika prijave su obavezne putem obrasca.

Voditeljica radionice je Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica i edukatorica.

Kulturpunktova kviz-o-rama (od 17 h)

Tko je već pohodio hram Kulturpunktove Kviz-o-rame zna da ga očekuju pitanja koja daju dodatni „pop“ kulturi. Tko nije, ako ne dođe, a trebao bi – neće saznati barem još neko vrijeme. Uz veliku vjerojatnost ideoloških sukoba i epistemoloških razilaženja, dosta gestikulacije i pjevanja uz soundtrack, Vatroslav Miloš i Lana Pukanić i ovoga vam puta garantiraju krv (dobro, možda ne baš), znoj (lipanj je, duh?), suze (cvjeta ambrozija), alkohol (šank je velik i podatan), zabavu (vidi gore) i nagrade naših velikodušnih sponzora (sponzori su inherentno velikodušni).

Papirnati vrt - Pop-up radionica (od 18 do 19:30)

Radionica želi potaknuti osmišljavanje zelenih tema kroz kreativne formate i upotrebu papira i elektronike.

Polaznici će eksperimentirati s nekoliko mehanizama te ih primijeniti u izradi pop-up objekta. Dizajn pop up-a temelji se na nekoliko osnovnih tehnika poput elemenata povlačenja, nagiba, vrtnje i podizanja. Nije važan samo iskačući dio, u paper engineeringu također radimo s pokretima i animiramo način na koji se pop-up mehanizam preklapa i pomiče što čini interakciju još snažnijom. Radionica će se baviti dizajniranjem i primjenom nekoliko pop-up sistema, a uz to, ugradit ćemo i malene LED diode u mehanizam kako bi pojačali dojam volumena odnosno trodimenzionalnosti objekta / forme te izazvali druge prostorne efekte. Većinu znanja steći ćemo praktičnim iskustvom oblikovanja, najbolje i najbrže učimo putem pokušaja i pogrešaka.
Tako ćete najviše naučiti o stvaranju papirnatih umjetničkih djela. Uživajte u stvaranju objekata s kojima se možete igrati ili primijeniti u izradi kartica i knjiga, arhitektonskih rješenja, instalacija ili iskoristiti za dijelove grafičkog dizajna i još mnogo toga.

Radionicu vodi Paula Bučar. Rođena je 1986. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku 2015. godine. Bavi se scenografijom i kazališnom rasvjetom. Aktivna je članica Radione – Zagreb Makerspace-a u sklopu kojeg aktivno sudjeluje u izlagačkom i edukativnom programu laba. Osmišljava i vodi radionice paper engineering-a, bavi se 3D modeliranjem u Blenderu.

Pripasti ili propasti u (ne)zasluženim vremenima: razgovor o nezavisnoj izvedbenoj sceni (19 h)

Kulturpunktov razgovor na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi okupit će sugovornike/-ce iz različitih sfera izvedbenih umjetnosti koji će protresti (noviji) historijat nezavisne izvedbene scene - od kazališne alternative i "nježne kontrakulture" devedesetih do razvoja domaćeg suvremenog plesa. Povod razgovoru je knjiga 'Na istom prostoru, ispred vremena', novo izdanje udruge Kurziv/nakladnika Kulturpunkta koje donosi pregled recentnije povijesti umjetničkih praksi na nezavisnoj sceni.
Sudjeluju: Iva-Matija Bitanga, Ljubica Anđelković Džambić, Igor Mihovilović, Agata Juniku, Ivana Slunjski
Moderatorica: Marija Krnić

Publikacija je nastala uz financijsku potporu Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u sklopu programa "Abeceda nezavisne kulture".

Jedinstveni vrtni party by DJ David Hasselhoff (od 20:30 h)

Rasplešite se s nama uz hitove 80-ih godina prošlog stoljeća: Madonna, Ace of Base, Bonnie Tyler, Michael Jackson, Kim Wilde samo su neki od izvođača koji će vas rasplesati na našem Jedinstvenom vrtnom partiju!

Upad je besplatan za sve programe u sklopu Jedinstvene vrtne zabave!

Raspored

  • 11:00 Radionica Hotel za kukce @ vrt Jedinstva
  • 17:00 Kulturpunktova Kviz-o-rama @ terasa Močvare
  • 18:00 Papirnati vrt - Pop-up radionica @ dvorište Jedinstva
  • 19:00 Pripasti ili propasti u (ne)zasluženim vremenima: razgovor o nezavisnoj izvedbenoj sceni @ terasa Močvare
  • 20:30 DJ David Hasselhoff @ dvorište Jedinstva