Jedinstvena vrtna zabava Vol. 7

Jedinstvena vrtna zabava Vol. 7

Sedma po redu “Jedinstvena vrtna zabava” održat će se u i oko zgrade Pogona Jedinstvo. Cjelodnevno druženje za velike i male, naše trnjanske susjede i sve one za koje želimo da se u Pogonu osjećaju kao doma.

Od radionica za svakog po nešto: vrtna, cirkuska (leteći trapez na nasipu), filmska i literarna.

Za one koji se žele malo razgibati, uz ples se družimo s našom dugogodišnjom suradnicom Tamarom Curić.

Ako vam je potreban remont vašeg omiljenog ljubimca na dva kotača, dođite na biciklopopravljaonu Zelene akcije.

Uživo ćete moći promatrati kako nastaje zadnji dio murala na istočnom zidu Jedinstva, kojeg je Helena Nemec aka Helakopter oslikala na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi 2020. godine. Jedinstvo će ponovo doživjeti vizualno osvježenje pod Heleninim slikarskim kistom.

Bez tradicionalne Kulturpunktove kviz-o-rame nema ni Jedinstvene vrtne zabave, tako da i ove godine imate priliku čupati kosu i negodovati oko pitanja naše Lane Pukanić i Vatroslava Miloša.

Večer je rezervirana za nastup mladih demo bendova koje ugošćujemo zajedno s dragim susjedima iz Močvare, a u sklopu projekta Podrži scenu!

Čitavi dan, i nakon koncerta, uživat ćete u pomno složenoj playlisti, koju će za vas izraditi DJ Božena i ekipa iz Kluba mladih Pogona.

Satnica

  • 10:00-12:00 Guerilla Gardening: Seed Bombs @ vrt u dvorištu Jedinstva
  • 10:00-13:00 Biciklopopravljaona by Zelena akcija @ parkić ispred Jedinstva
  • 10:00-13:00 Radionica “Don’t judge a book by its cover” @ predvorje Jedinstva
  • 11:00-12:00 Plesni susret s Tamarom Curić @ Trnjanski nasip
  • 12:00-20:00 Mural by Helakopter @ istočni zid Jedinstva
  • 16:00-19:00 Radionica “Don’t judge a book by its cover” @ predvorje Jedinstva
  • 16:00-18:30 Gledanje i analiza filma “Sklonište” @ mala dvorana Jedinstva
  • 17:00-19:00 Leteći trapez @ Trnjanski nasip
  • 17:00-18:30 Kulturpunktova kviz-o-rama @ šator Cirkobalkane u dvorištu Jedinstva
  • 19:15-21:30 Koncert mladih demo bendova @ šator Cirkobalkane u dvorištu Jedinstva

Program

Guerilla gardening: Seed Bombs

10 - 12 sati @ Pogon Jedinstvo, vrt u dvorištu
Voditeljica: Ivana Šešlek

Započnimo vrtlarsku revoluciju cvjetnim bombama za pčele! Pridružite nam se na jedinstvenoj vrtlarskoj radionici u sklopu koje ćemo, po uzoru na metode gerila vrtlarstva, izrađivati “bombice” od kompostirane zemlje, gline, vode i sjemenja cvijeća kojeg pčele vole. Gerila vrtlarstvo je pojam za zeleni urbanistički aktivizam sadnjom na javnim površinama koje nisu u vlasništvu vrtlara, s ciljem promicanja ponovnog razmatranja svrhe i vlasništva nad zemljom. Sudjelovanje na radionici je besplatno, jedino što vam treba je majica kojoj neće zasmetati malo blata.

Ivana Šešlek je kustosica i edukatorica, voli prirodu i životinje te aktivno podupire njihovo očuvanje i zaštitu.

Biciklopopravljaona Zelene akcije

10 - 13 sati @ parkić ispred Pogona Jedinstvo
Voditelj: Antonio Dominik (Zelena akcija)

Biciklopopravljaona Zelene akcije je besplatni volonterski servis za (samo)popravak bicikla koji djeluje od 2009. godine. U Biciklopopravljaoni svatko - neovisno o razini prethodnog znanja - može besplatno popraviti svoj bicikl, uz pomoć dežurnih volontera. Jedini uvjet za korisnike je da u popravku svog bicikla moraju sami sudjelovati. Osnažujući svoje korisnike da popravke na biciklima vrše sami, prikupljajući stare biciklističke dijelove koji su korisnicima dostupni besplatno, prosljeđujući donacije cijelih bicikala onima koji si ih ne mogu kupiti sami i otvarajući prostor u kojem ljudi jedni drugima pomažu kroz volonterski rad - Biciklopopravljaona promiče održivi transport, učinkovito gospodarenje resursima i izgradnju društvene solidarnosti. Biciklopopravljaona djeluje u sklopu Zelene akcije / Friends of the Earth Croatia.

Antonio Dominik se u bicikl kao prijevozno sredstvo zaljubio kad je kao trnjanski klinac shvatio da se i lošim biciklom do Jaruna može doći duplo brže nego tramvajem. Zadnjih desetak godina volontira u Biciklopopravljaoni Zelene akcije, gdje građane poučava kako da sami poprave svoje (loše) bicikle i provodi edukacije za nove volontere. Suautor je i suvoditelj jedinog sveobuhvatnog obrazovnog programa za servisere za bicikle u Hrvatskoj.

Radionica Don’t judge a book by its cover

10 - 13 sati & 16 - 19 sati @ predvorje Pogona Jedinstvo

Svaka knjiga ima svog savršenog čitatelja, samo je pitanje tko će ju uzeti u ruke, bilo da je riječ o biografiji, krimiću, ljubiću ili vodiču za sviranje gitare za početnike, svaka knjiga nađe svoj dom. Ponekad same korice knjige utječu na čitatelja hoće li istu uzeti u ruke, a na ovoj radionici želimo budućim čitateljima omogućiti da isključivo na osnovi sadržaja pojedine knjige odluče žele li istu udomiti. Na radionici ćemo zamatati knjige u smeđi papir i na njih pisati kratki sadržaj knjige koji će svaki sudionik/-ica sam/-a osmisliti ili samo napisati prvu rečenicu iz knjige. Pozivamo sve zainteresirane koji se žele “riješiti” knjiških viškova iz vlastitih biblioteka da od četvrtka 1.6. do petka 9.6. od 9 do 17 sati donesu knjige u Pogon Jedinstvo, a mi ćemo ih vrijedno zamatati na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi te će iste biti dostupne čitateljima u Frižnici ispred Močvare.

Plesni susret na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi

11 - 12 sati @ nasip kod Pogona Jedinstvo
Voditeljica: Tamara Curić (741 - Udruga Kreativni Ples za promicanje plesa, umjetnosti i kvalitete življenja)

Ples kao tjelesna aktivnost i meditacija koja iscjeljuje. Opustite se krećući se. Neka vam tijelo bude putokaz do vlastitog ispunjenja i zadovoljstva.Upoznajte sebe i živite potpunije. Koliko često stanemo i saslušamo što nam tijelo priča? Ono sve čuje, sve osjeti, sve čuva duboko pohranjeno u stanicama, na sigurnom. Kad se obratimo tijelu ono nam odmah priča. Priča razne priče, nikad istu, nekad sličnu, nekad novu, nekad zastrašujuću, nekad najljubavniju, nekad je napeto nekad opušteno i tako u beskraj hodnicima tijela, duša pleše slušajući srce.

Ovo je prilika da se rasteretimo, budemo poletni i kreativni, osjetimo potrebu svog srca i uživamo punim plućima u svakom danu. Susret se bazira na praksi kreativnog plesa, tjelesne metode čiji je glavni cilj autentična i slobodna komunikacija sa samim sobom, kao i s okolinom. Komunikacija se promatra kao proces razmjene informacija i stvaranja značenja poruke. Naslanja se na umjetničke prakse i metode koje se primjenjuju u suvremenoplesnim umjetničkim kreativnim procesima i tjelesno orijentiranim iscjeljivanjima. Riječ je o jednostavnim, zabavnim, tjelesnim igrama, zadacima i vođenim vježbama i plesu za ne-plesače. Naravno, plesači su dobrodošli, no prethodno znanje nije potrebno.

Na radionici ćemo istraživati odnos prema sebi, drugom biću i grupi. Svaki od ta tri su važni učitelji, iako sve kreće od odnosa prema samome sebi i iskustava na kojima se temelje naši osobni zakljuci. Ti zakljuci su nas udaljili od istine srca, a to je ljubav. Svi smo mi u svojoj suštini ljubav, samo smo se sakrili od srama i straha.

Tamara Curić diplomirala je 1995.g. na Vlaamse Dansacademie, Brugge (Belgija). Od 1988.g. radi kao profesionalna plesačica u nekoliko kompanija u Hrvatskoj i Europi. Kao koreografkinja sudjeluje na koreografskim platformama u Belgiji, surađuje s brojnim dramskim kazalištima i režiserima. Autorica je nekoliko cjelovečernjih predstava i plesnih predstava za djecu i odrasle.
Suosnivačica je Platforme HR u Hrvatskoj, a od 2000.g. umjetnička je direktorica Plesnog centra TALA. Osnivačica je NDA Hrvatska, aktivna je članica NOMAD DANCE ACADEMY, regionalne mreže koja radi na razvoju suvremenog plesa i nezavisne scene. U 2021. suosniva 741 - Udrugu za promicanje plesa, umjetnosti i kvalitete življenja kroz koju kreira programe koji u fokusu imaju svjesno, kreativno, kvalitetno i ispunjeno življenje. Organizatorica je različitih akcija i projekata vezanih za razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo. Fokus njenog rada je na integraciji plesa u svakodnevni život, primarno kroz edukaciju kao alat za uspostavljanje otvorenog, svjesnog i kreativnog društva. Ples smatra jednim od važnih čimbenika za osobni razvoj i razvoj društva.

Mural by Helakopter

12 - 20 sati @ istočni zid Jedinstva
Oslikava: Helena Nemec aka Helakopter

Uživo ćete moći promatrati kako nastaje zadnji dio murala na istočnom zidu Jedinstva, kojeg je Helena Nemec aka Helakopter oslikala na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi 2020. godine. Jedinstvo će ponovo doživjeti vizualno osvježenje pod Heleninim slikarskim kistom.

Helena Nemec aka Helakopter je mlada ilustratorica iz Zagreba zaljubljena u jarke boje, grafičku stilizaciju, teksture i uzorke. Završila je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a potom diplomski na ESAD-u u Portugalu. Inspirira ju okolina - priroda, odnosi s drugima, svakodnevni rituali i osjećaji koje želi vizualno interpretirati. Uglavnom koristi gvaš i drvene bojice, a osim papira su joj podloge nekad i zidovi.

Filmska radionica CinEd

16 - 18:30 sati @ mala dvorana Jedinstva
Voditeljice: Ivana Šešlek i Hana Juranović (Udruga Bacači sjenki)

Na radionici ćemo gledati film “Sklonište” bugarskog redatelja Dragomira Sholeva, koji na zanimljiv način donosi priču o 12-godišnjem Radi i njegovom odnosu s roditeljima nakon neobjašnjivog vikend bijega. Osim gledanja filma, radionica uključuje praktični dio koji služi razvoju kritičkih i analitičkih vještina, razumijevanju filmskog jezika te poticanju znatiželje prema svijetu i drugima. Film “Sklonište” dio je kurirane zbirke europskog art filma na platformi CinEd: https://www.cined.eu/collection. CinEd 2.1 “Gledajmo zajedno” je europski projekt edukativnog karaktera, koji učiteljima, profesorima i kulturnim medijatorima olakšava podučavanje djece i mladih o filmu i kroz film. U projekt je uključeno 12 europskih zemalja, a partner u Hrvatskoj je umjetnička Udruga Bacači sjenki.

Radionica je besplatna i namijenjena mladima od 11 do 15 godina, ali nam se mogu pridružiti svi koji se tako osjećaju! Prijave putem linka.

Ivana i Hana su kulturno-umjetničke medijatorice i bacačice sjenki koje u slobodno vrijeme najviše vole otići na dobar koncert ili pogledati zanimljivi art film.

Leteći trapez

17:00 - 19:00 sati @ Savski nasip

U sklopu programa »Leteća turneja« u Zagreb od 11. do 16. lipnja dolazi cirkuska škola Turbul´ iz Nimesa (Francuska), te će na nasipu iznad dvorišta Pogona Jedinstvo postaviti veliki leteći trapez. Osim profesionalnih radionica, iskusni cirkuski pedagozi održat će i dvije besplatne radionice otvorene za javnost i sve uzraste, a prva slijedi u sklopu Jedinstvene vrtne zabave 11.6. od 17:00-19:00. Sve što je potrebno jest želja da se okušate u ovoj staroj i poznatoj cirkuskoj tehnici i doživite novo adrenalinsko iskustvo, kao i da se pojavite tridesetak minuta ranije kako biste se upisali u red letenja.

Polaznicima su omogućeni kontrolirani i sigurni uvjeti učenja (zaštitna mreža, pojas, osiguranje).
Radionice su inspirirane projektom Turbul´en Chap` koji cirkuska škola Turbul´provodi već duži niz godina na margini grada Nimesa, u četvrti Valdegour, a kroz koji je leteći trapez probalo više od dvije tisuće djece i odraslih.

Leteća turneja odvija se u Puli, Zagrebu i Beogradu, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Teatroskopa - Southeastern European Network for Performing Arts, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Francuskog instituta u Hrvatskoj, Zaklade Kultura nova.

Leteća turneja partnerski je projekt Cirkorame, Udruge Čarobnjakov šešir, Cirkusfere I Cirkuske škole Turbul'.

Cirkorama je osnovana 2008. godine s osnovnom idejom razvoja i osnaživanja suvremenih umjetničkih izvedbenih praksi u Hrvatskoj, s naglaskom na suvremeni cirkus; istraživanju, obrazovanju, produkciji i promociji na njegovom području. Od tada, aktivnosti koje Cirkorama provodi, stekle su regionalni i međunarodni značaj, kroz brojne suradnje sa sličnim organizacijama i umjetnicima iz cijelog svijeta.

Kulturpunktova kviz-o-rama

17:00 - 19:00 @ šator Cirkobalkane u dvorištu Jedinstva
Voditeljice: Lana Pukanić i Anja Cerar

Za već tradicionalno kvizaško druženje na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi zaduženi su Lana Pukanić i Vatroslav Miloš koji vam i ove godine donose puno smijeha, ali i suza, puno zabave, ali i nerviranja i svakako puno ne baš korisnih informacija o ne tako popularnim temama. Nagrade su bogate, ostatak programa Jedinstvene vrtne zabave također. Ekipa može brojati do pet članova, a svoju možete prijaviti putem linka.

Koncert mladih demo bendova: TereT, Linija 109 i Slow Cured

19:15 - 21:30 @ šator Cirkobalkane u dvorištu Jedinstva

U suradnji s Močvarom, a u sklopu projekta Podrži scenu!, Pogon u šator Cirkobalkane dovodi mlade nade zagrebačke alternativne glazbene scene: TereT, Linija 109 i Slow Cured!

TereT je bend iz Zagreba, osnovan 2022. Iako se nisu još potpuno žanrovski definirali u svojim pjesmama koriste elemente rocka, funka te malo jazza. Kroz zadnjih godinu dana baziraju se uglavnom na klupskim svirkama te su svirali na festivalu u Puli, ali kao trenutačni najveći uspjeh je to što su u Hali svirali kao predgrupa Zabranjenom pušenju. Zasad su izbacili dva singla “Spasi me” i najnoviji “Cimet”. Članovi benda su: Fran Kovačević (gitara, vokal), Borna Brosig (gitara), Antonio Jakus (bass) i Karlo Lugarić (bubnjevi).

Linija 109 zagrebački je bend osnovan u veljači 2022. Sviraju autorske stvari koje se baziraju na rocku, s utjecajima novog vala te indie, punk, pa i metal glazbe. Godina dana zajedničkog sviranja urodila je singlom “Čas” koji će kroz par mjeseci biti dostupan za slušanje svima. Liniju 109 čine Sara Vorberger (gitara, vokal), Zana Bubica (bas gitara), Ana Gavran (gitara) i Lucija Pranjić (bubnjevi).

Slow Cured je zagrebački rock bend s primjesama indie-a i funka. Izbacili su singlove pod nazivom "Umoran" i "F#" te "87" i "ANTE BELLA" koji su snimljeni uživo na koncertu u zagrebačkom klubu KSET. Već broje 15-ak nastupa po raznim klubovima i festivalima poput InMusica, Saxa, Supervala, Močvare, KSET-a. Bend čine Filip Radaljac (gitara, vokal), Jakov Damjanović (bas gitara), Bruno Petanović (bubnjevi) i Stjepan Nemec (klavijature).

 

Povezani sadržaj