Laden Classe: 193 problema

Laden Classe: 193 problema

„193 problema“ dvogodišnji je kreativni projekt (2015-2017) koji je urodio jednosatnom suvremenocirkuskom predstavom.

Projekt je dobio ime po stvarnoj listi koja je sumirala najapsurdnije događaje koje su članovi kolektiva iskusili od njegovog osnutka.

Lista služi kao ironična inspiracija za grupni rad, uređaj koji sumira neočekivane događaje, greške i razne nevolje koje su utjecale na članove/ice kroz dvogodišnji projekt. Problemi su rangirani od jednostavnog međusobnog trljanja ramena do važnijih kao nedostatak ekonomskih sredstava i kulturnih izvora u cirkuskom svijetu, osobito u Italiji. Oni su podcrtali kreativni proces i izvor su inspiracije, problemi daju predstavi tragikomičnu notu koja potiče kako zabavu tako i refleksiju. Cirkus u kombinaciji s nadrealnim monolozima uvlači publiku u delirični svijet zabave. Kaktus „jedina biljka oslobođena problema“ simbol je kolektiva „koji živi unatoč poteškoćama“.
Dobitnici su SMart it up! nagrade 2017.

Laden Classe kolektiv

Laden Classe je osnovan 2015. okupljajući razlišite vještine i iskustva, mješajući umjetnost i stručnost njegovih članova: žongliranje, trapez, kineski jarbol, manipulacija objekta i tijela, Cyr wheel, glazbu, hand to hand i ples.

Dolazeći iz različitih umjetničkih zaleđa, troje članova susrelo se trenirajući u FLIC cirkuskoj školi, gdje razvijaju kolektivnu sinergiju provodeći vrijeme zajedno. Pri kraju cirkuskog obrazovanja ujedinjuju se kako bi ostvarili i podijelili kreativni projekt.
Nakon nešto više od godinu dana grupa se susreće s četvrtim članom čiji rad doprinosi projektu i unapređuje kolektiv.

Laden Classe uzima ime po staroj mašini za pranje rublja u koju je jedan od članova udario glavom. Mašina za pranje rublja metafora je za mješavinu umjetničkih formi: rublje ne izađe uvijek iz mašine kakvim ste ga očekivali..ponekad su tu iznenađenja a odjeća je uvijek izmješana nasumce jedinstvenim redom.

Članovi:Leonardo Cristiani-žongler, klaun, performer i akrobat na Cyr wheelu, Enrico Formaggi -h2h hvatač, žongler,ekvilibrist i performer, Javier Varela Carrera- majstor borilačkih vještina (uglavnom Taekwondo), akrobat na trapezu, Lucia Granelli-akrobatkinja na kineskom jarbolu, h2h letačica, stručnjakinja u akrobatskoj formi banquine i Icarian games.