Matea Bilosnić: Kata Strofa

Matea Bilosnić: Kata Strofa

Plesni projekt u nastajanju radnog naziva “Kata Strofa” bavi se performativnim i koreografskim potencijalom digitalnih komunikacijskih tehnologija, s fokusom na fenomen preopterećenosti informacijama i beskonačnost interpretacije.

Cilj rada jest stvoriti zvučno okruženje (soundscape) u kojem se virtualna informacija prevodi kroz pokret, tijelo, glas i tekst te u kojem je moguće nanovo zamisliti herojsku poziciju osobe u modernom svijetu. Bilosnić razvija projekt u bliskoj suradnji s dramaturginjom Nikolinom Rafaj te vizualnim umjetnikom i dizajnerom zvuka Davorom Sanvincentijem.

Nakon prezentacije rada-u-nastajanju, u Maloj dvorani Jedinstva održat će se i neformalni razgovor s autoricom.

Projekt je nastao u okviru festivala Perforacije u suradnji sa festivalima Mladi Levi iz Slovenije i Festivalom Sola iz Srbije. Matea je jedna od 43 umjetnice/ka koji su kroz festivalsku suradnju dobili podršku EFFEA-e (European Festivals Fund for Emerging Artists) za rezidencijalni boravak i predstavljanje rada u nastajanju na internacionalnoj razini.

Matea Bilosnić (Zadar, Hrvatska) je koreografkinja, plesačica i multimedijska umjetnica. Plesno obrazovanje započinje u Zadarskom plesnom ansamblu u Hrvatskoj, s kojim i danas surađuje kao koreografkinja, izvođačica, snimateljica i organizatorica. Radi kao izvođačica u plesnoj kompaniji En Knap Group, Slovenija (2017.-2019.) gdje surađuje s Josephom Nadjom, Kathleen Fischer (Trisha Brown dance company), Guy Nader & Maria Campos. Sa Zadarskim plesnim ansamblom radi predstavu Gozd-danse macabre (2019.) za koju osvaja Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije 2020. godine. Iste godine radi solo predstavu Klown za koju je kreirala glazbu, koreografiju i tekst. Njezina najnovija predstava Melusine (2022.) trenutno je na turneji. Osim kazališta i plesa, Mateu zanima glazbena i video produkcija.

Koreografija, koncept, zvuk i izvedba: Matea Bilosnić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Savjetnik za zvuk: Davor Sanvincenti
Produkcija: Udruga Domino

Rezidencija je ostvarena u suradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.

Razvitak novog plesnog projekta Matee Bilosnić podržava European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA, koji sufinancira Europska unija.