Meet Me at the Fashion Show

Meet Me at the Fashion Show

Predstavljajući novu kolekciju Marijane Cigić u performansu Meet Me at the Fashion Show odabrani modeli izlaze iz svojih uloga.

Prostor izlaganja tijela kao funkcije te njegove depersonalizacije u korist predstavljanja odjevnih predmeta potentan je materijal za istraživanje i promišljanje o ulozi koju model, osim nošenja nove dizajnerske kolekcije, može ponuditi.

Razmišljajući o hodu modela, njegovoj izloženosti kao i potpune lišenosti njegove osobnosti izvan konteksta modne revije, možemo pronaći poveznice sa situacijom koja je u svakom smislu obilježila današnju Europu. Tisuće ljudi koji prelaze granice, hodaju već dobro utabanim rutama, izloženi svijetu koji ih promatra isključivo kao skupinu potpuno lišenu bilo kakve osobnosti svakodnevna je slika koju gledamo.

Predstavljajući novu kolekciju Marijane Cigić koja svojim nenametljivim odjevnim komadima ostavlja dovoljno prostora da, ogrnuti zemljanim tonovima i zanimljivom estetikom geometrijske apstrakcije, odabrani modeli izađu iz svoje uloge. Marijanine forme, kako piše Kornelija Krpačić, u sebi nosi duh autentičnosti i iskrenosti, a s druge se strane suprotstavljaju organskim oblicima, streme određenoj depersonalizaciji, uniformnosti, asketizmu.

Time se postavlja pitanje što se dogodi kada ljudima koje društvo najčešće doživljava kao depersonalizirane osobe, tu stigmu dodatno naglasimo onime što nose? Događa li se promjena u novim okolnostima? Kako promatramo hod migranta kada on više ne gazi zemljom negdje daleko od nas, već odzvanja modnom pistom pred nama? Postoji li priča koju može ispričati?

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2020. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.