Mila Panić: Just between us" / "Samo između nas

Mila Panić: Just between us" / "Samo između nas

Umjetnica Mila Panić ovim se nastupom prvi put predstavlja domaćoj publici kao stand-up komičarka. Njezin nastup dio je izložbe kustosice Antonele Solenički Na vrhu jezika koja je rezultat projekta NOVAci nastalog u suradnji WHW-a i Pogona.

Otvoreni forum je nova praksa Mile Panić započeta 2022. godine i proizašla iz njezinog bavljenja stand-upom, putem kojeg je postala zainteresirana za primjenu takve strategije na format javnih umjetničkih razgovora.

U ovom slučaju, bez dodatnog posrednika, umjetnica i publika zajedno formiraju mišljenje. Predlaganjem određenih tema i iskazivanjem mišljenja umjetnice publika je pozvana komentirati i dati svoju perspektivu te se time potencijalno otvara prostor dijaloga, istovremeno dozvoljavajući objema stranama da se koriste strategijom ˝punch up-a˝.

Mila Panić ˝punch-up˝ objašnjava kao ˝zbijanje šala na račun nekoga tko ima viši nivo moći u smislu statusa ili privilegija. Na primjer, rasističke šale su ‘punch down’ jer su sve na štetu skupina s manjom društvenom moći. Ako ih pak preokrenete i umjesto toga učinite dominantnu skupinu metom, ˝punch up˝ može biti jako zabavan.˝

Nastup Mile Panić realizira se u sklopu izložbe Na vrhu jezika koja okuplja umjetnike i umjetnice iz regije: Žarka Aleksića, Nežu Knez, Milu Panić i Petra Vranjkovića koji se temom jezika bave iz različitih perspektiva. Izložba želi potaknuti razgovor o pitanjima utjecaja jezika na odnose moći, pitanja uključenosti i isključenosti. Kustosica izložbe je Antonela Solenički u sklopu programa NOVAci osmišljenog da bi se mladim kustosima/cama na početku karijere pružila potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih samostalnih kustoskih projekata. NOVAci nastaju putem javnog poziva i ovom se izložbom program provodi po drugi put. U sklopu projekta, kustosice Ana Kovačić i Lea Vene pet su mjeseci mentorirale Antonelu Solenički u pripremi i realizaciji izložbe.

Mini rezidencija i stand-up nastup Mile Panić dio je pilot programa Susreti u centru financiranog putem posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba.

Projekciju rada Tante aus Deutschland Mile Panić na izložbi Na vrhu jezika podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Izložba Na vrhu jezika otvorena je do 28. siječnja 2023. godine i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Nova: utorak-petak 12-20h, subotom 11-14h.

Mila Panić (1991., Brčko) je umjetnica i stand-up komičarka koja trenutno živi i radi u Berlinu. Njezina umjetnička praksa seže od osobne dokumentacije do izrazito poetičnih vizualnih i diskurzivnih elemenata kroz koje tumači različita nasljeđa migracija, pružajući uvid u posljedice samog procesa i otkrivajući ono što je obično nedokumentirano. Kroz razne medije oblikuje cjelokupnu sliku i razotkriva različite kulturne narative prisutne u samoj ideji migracije. Mila Panić je i voditeljica Broken English podcasta koji istražuje politiku jezika i pitanje kako živjeti između dva ili više jezika. Suosnivačica je kolektiva i udruženja Fully Funded Residencies.eV, koje pruža pregled plaćenih mogućnosti za sve kulturne radnike kao i razmjenu iskustava i kritičko osvrtanje na AIR programe.

Program podržavaju:
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Ministarstvo kulture i medija RH
Hrvatski audiovizualni centar
Zaklada Kultura nova

Naslovna: Mila Panić na 59. Oktobarskom salonu, foto: Vladimir Opsenica