Nikolina Komljenović: Tanka linija

Nikolina Komljenović: Tanka linija

"Tanka linija" je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja.

Djeli se na UNUTARNJI PROSTOR subjekta, GRANICE IZMEĐU unutarnjeg i vanjskog prostora – opna tijela koja se omeđuje i održava pomoću tankih linija te VANJSKI PROSTORA koji se oblikuje dalje od granice tijela samom izvedbom. Tijelo je subjekt u prostoru. Ono je iskaz pod pritiskom fizičkog izraza kojeg realnost opstanka u zraku pomoću tankih linija rekvizita uvijek vraća u zajednički prostor izvedbe. Granica tijela i linija potpornja tokom cijele izvedbe konstruiraju, mijenjaju i dekonstruiraju prostore i sadržaje. Trag koji ostaje po završetku performansa prolaskom kroz prozirne niti flaksa opominje na odgovornost vlastitih akcijama. Učiniti vidljivim procese označavanja, konstituiranja i zauzimanja prostora u ovom slučaju ženskog tijela koje je centralno mjesto ove performativne premise propituje se današnjica prisilne migracije u jukstapoziciji sa zatvorenošću u izolaciju.

Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita - ribičkog najlona odnosno flaksa. Radi se o vlastitom izumu pomoću kojeg se tijelo održava u zraku vlastitim naporima. Sastoji se od mnogo tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine koje su organizirane u 3 zavjese koje zauzimaju središnji položaj na pozornici i događaj se može promatrati sa svih pozicija. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiću na kretanje. U ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom.

Tanka linija je kolaborativan rad. Umjetnici suradnički grade rad svako kroz svoje afinitete i karakter kako bi stvorili jedinstveno djelo. Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija umjetnika i gledatelja, gdje se ne zna tko koga pokreće, se istovremeno gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije.

Ideja, koreografija i režija: Nikolina Komljenović
Izvode: Jadranka Žinić Mijatović i Nikolina Komljenović
Oblikovanje zvuka: Miodrag Gladović
Dizajn svjetla: Bojan Gagić
Scenografija, invencija zračnog rekvizita: Nikolina Komljenović
Kostimografkinja: Tina Spahija
Rigger / tehnička podrška: Jasmin Dasović, Maxime Weinmann, Nikolina Komljenović
Produkcija: ekscena
Partneri: s.VILA, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija RH, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Povezani sadržaj