Noć Cirkusa 2021.

Noć Cirkusa 2021.

Treća 72-satna Noć Cirkusa dolazi pod znakom ponovnog okupljanja! Nakon prošlogodišnjeg, u većini zemalja sudionica, digitaliziranog formata, ovogodišnja Noć Cirkusa dolazi s idejom igre s daljinama, svemirom, zrakom i slobodom (kojima se u posljednje vrijeme loše rukuje).

Noć Cirkusa želi ponovno pronaći sebe, umjetnike i publiku. Omogućiti predstavama da cirkusliraju, dijeliti vrijednosti popularne i predane umjetnosti cirkusa, hraniti našu znatiželju...Život!

Više od 80 kulturnih organizacija i ustanova povezano je s ovim 3. izdanjem koje predstavlja više od 200 događanja u cijeloj Francuskoj i inozemstvu.

La Nuit du Cirque (Noć Cirkusa) međunarodni je događaj koji organizira Territoires de Cirque uz potporu francuskog Ministarstva kulture, u suradnji s Francuskim institutom, Circostradom i circusnextom. Cirkorama, kao članica Circostrade i circusnexta, i ove godine ima čast organizirati Noć Cirkusa u Zagrebu, rame uz rame s organizacijama ROOM 100 u Splitu i Cirkusferom u Beogradu.

Ovogodišnja Noć Cirkusa u Zagrebu donosi dvije dugoočekivane premijere lokalnih cirkuskih umjetnica, izvedbu predstave renomirane francuske kompanije, premijernu instalaciju Pokretnog muzeja cirkusa, žonglerske radionice s omiljenim francuskim žonglerskim majstorom, film u sklopu Kino Cirkusa i tribinu »Cirkus u porama društva« u suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca.

Izvedbeni program Noći Cirkusa 2021

Petra Najman (HR): Moja Smrt i ja

12.11.2021., 20h

Umrijeti- zaspati zauvijek.
Umrijeti- nestati.
Umrijeti- otići u zaborav.
Umrijeti. I upoznati prijatelja s kojim si oduvijek bila, koji te najviše volio, a kojeg si se najviše bojala- tvoju Smrt.
Smrt- ljubav.
Smrt- avantura.
Smrt- jedan kraj i jedan početak.
Jesmo li je spremni prihvatiti, zaplesati i zaljubiti se sami u sebe i u svoju smrtnost?
»Moja intriga je moja smrtnost, završni misterij čovjeka i napuštanje ovoga svijeta zauvijek.«

Kako emotivno možemo prihvatiti tu činjenicu i suočiti se sa sobom kao smrtnim bićem? 
Pozornicu dijele dva lika život-čovjek i smrt-kostur. Kroz predstavu se ta dva lika sukobljavaju prikazujući emotivni put koji čovjek prolazi suočavajući se sa vlastitom smrtnošću. 
Želja za upoznavanjem smrti, strah, strast i ljutnja, samo su neke od emocija koje se kroz cirkusku i lutkarsku tehniku prepliću u predstavi gradeći jedinstveni izvedbeni narativ.

Izvodi: Petra Najman
Produkcija: Cirkorama

Nikolina Komljenović (HR): Tanka Linija

13.11.2020., 20h

Tanka Linija je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja... Tijelo je subjekt u prostoru. Ono je iskaz pod pritiskom fizičkog izraza kojeg realnost opstanka u zraku pomoću tankih linija rekvizita uvijek vraća u zajednički prostor izvedbe. Granica tijela i linija potpornja tokom cijele izvedbe konstruiraju, mijenjaju i dekonstruiraju prostore i sadržaje. Trag koji ostaje po završetku performansa prolaskom kroz prozirne niti flaksa opominje na odgovornost vlastitih akcijama.

Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita koji se zove RIBIČKI NAJLON ili FLAKS. Sastoji se od mnogih tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiču na kretanje. U ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom.

Istraživački se odnosi spram umjetnika koji zajednički grade rad svako kroz svoje afinitete i karakter kako bi stvorili jedinstveno djelo. Tijelo, glas, zvuk, svijetlo, projekcija i kostim isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija gdje se ne zna tko koga pokreće, istovremeno se gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije. 

Izvode: Nikolina Komljenović, Jadranka Žinić Mijatović
Produkcija: ekscena

Martine a la Plage (FR): »The Reconciliation« (Pomirenje)

14.11.2021., 20h

 

Izvođač pokušava rasplesati svijet. Fotograf fotografira svijet.

U "Pomirenju" žongler Johan Swartvagher pokušava kroz apsurdni i herojski čin probuditi i utješiti fotografije Bertranda Depoortèrea žongliranjem. Što se fotografa tiče, on nastoji pomno promatrati prostor. Općenito, ovaj utopijski čin priča priču koja nadilazi dva autora, onu o mogućnosti tješenja svijeta umjetnošću. Čin koji je objektivno nemoguć, ali koji snagu nalazi u pokušaju.

Autori/izvođači: Johan Swartvagher, Bertrand Depoortère
Produkcija: Martine a la Plage

Petra Bokić (HR): Pokretni muzej (Nevidljivi cirkus)

12.,13. i 14.11., interaktivna instalacija, predvorje velike dvorane

Pokretni muzej cirkusa je muzej u koferu koji kroz vergl slike i tonski zapis predstavlja razvoj suvremenog cirkusa u svijetu. Pokretni muzej bit će prisutan kroz sve dane Noći Cirkusa seleći se po njegovim događanjima u gradu, dostupan dok čekate predstavu, grickate kolač, pijete kavu ili sok.

Produkcija: Cirkorama

Manifestacija »Noć Cirkusa« u Zagrebu, odvija se u sklopu Programa Cirkorame i circusnext platforme, te je podržana od strane Zaklade Kultura nova, Kreativne Europe, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!

Povezani sadržaj