Parainstitut Indoš: Manifesti Požuda

Parainstitut Indoš: Manifesti Požuda

Izvedbena video instalacija "Manifesti Požuda" otvara seriju izvedbenih post-manifesta za specifične prostore u kojima se uživo remedijaliziraju slike i zvukovi alatnice Parainstituta Indoš za instrumente i izvođače zazorne proizvodnje prisutnosti nakon budućnosti.

Ovaj artistički voluptas nastavak je dugogodišnje suradnje DB Indoša i Tanje Vrvilo s Ivanom Marušićem Klifom, a ujedno i početak zajedničkog istraživačkog rada na srazu remedijalizacije izvedbenog materijala za različite javne prostore i ponovne proizvodnje izvorišta izvođačke prisutnosti u diktaturi telematike.

Izmjestit ćemo instrumente iz alatnice Parainstituta na nasip iznad Jedinstva i aktivirati trosatnu izvedbenu video instalaciju za četiri manifesta Požude, koju potiču detournementi Futurističkog manifesta požude Valentine de Saint-Point i Post-futurističke subverzije Marinettijevog manifesta Franca Bifa Berardija, puki virus Marxovog Komunističkog manifesta za žene i manifesta Feminizam za 99 % Cinzije Arruzze, Nancy Fraser i Tithi Bhattacharyje - kojima je ljudska vrsta putujući u jurećem vlaku povukla kočnicu za opasnost.

Remedijacija video rada Ivana Marušića Klifa otvara u drugom vremenu i prostoru naličje metalnih vrata izvedbene alatnice Parainstituta na kojima je Dragan Pajić Pajo ostavio upozorenje: Zaključaj dva puta! U oštroj gomili nazidani su u vis i u šir Indoševi ekstremni metalni zvučni objekti, šahtofoni i holografoni, reflektofoni, zumofoni, magnetofoni i duhovno reciklirani para-muzički instrumenti proizvedeni za vježbanje prisutnosti u različitim izvedbenim formama.

U Parainstitut se može ući prije i nakon izvedbe, a višekanalna verzija izvedbene video instalacije bit će dostupna na stranicama Pogona Jedinstvo.

Autori i izvođači: DB Indoš i Tanja Vrvilo
Autor filma i video instalacije: Ivan Marušić Klif
Snimatelj: Miran Krčadinac
Svjetlo: Andrija Santro
Zvuk: Jasmin Dasović

Projekt su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba, Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.