Predstavljanja Pogonovog rezidenta Christopha Szalaya

Predstavljanja Pogonovog rezidenta Christopha Szalaya

Pogon i Galerija Atelieri Žitnjak pozivaju vas na razgovor s Christophom Szalayem koji trenutno boravi u Zagrebu, u sklopu razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima s Akademie Schloss Solitude.

Christopha će predstaviti Bojan Krištofić, zagrebački pisac, likovni kritičar i dizajner te novi voditelj Galerije AŽ, a zajedno će razgovarati o interdisciplinarnosti kao praksi te poziciji i potencijalu umjetnika kao kustosa. Razgovor će pratiti čitanje novog teksta o naporu proizvođenja umjetnosti u neprekidnom premještanju, kao i projekcija snimke izvedbe OCTOPUS, Szalayeve najnovije produkcije koju je realizirao zajedno s međunarodnim performerskim dvojcem Navaridas & Deutinger.

Christoph Szalay je pisac, kustos i književni urednik u Forum Stadtparku u Grazu. Studirao je njemačku filologiju u Grazu te umjetnost u kontekstu na UdK Berlin. Trenutno je rezident pri Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, u području vizualnih umjetnosti i teorije, te u sklopu te rezidencije boravi i u Zagrebu (u organizaciji Pogona). Nedavno mu je dodijeljena nagrada Alice Salomon Poetik. Recentni umjetnički projekti su: instalacija "Heimat, steirischer herbst Volksfronten", 2018.; "when we turned off the light [we didn't see nothing]", 89plus / Luma, Zürich, 2017.; "SPACE=WOW (BUT I STILL MISS YOU, EARTH)", chapbook by Spacecraft Press, Calgary, 2017., izvedeno kao mjuzikl u Minoriten Graz te na danima mjuzikla u Beču 2017. Njegovi nadolazeći kustoski projekti uključuju dvotjednu rezidenciju Amalije Ulman (u suradnji s Grazer Kunstverein) kao i naručeni rad od Kameelahe Janan Rasheed. Christophove radove možete pogledati na www.toutlemondesaitque.com.

Bojan Krištofić je pisac, likovni kritičar i dizajner. Diplomirao je dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012., a profesionalno je aktivan od 2010. godine. Kao kritičar i novinar u kulturi surađivao je s brojnim tiskanim, digitalnim, radijskim i televizijskim medijima u Hrvatskoj i inozemstvu, a kao dizajner i povremeni kustos izlagao je svoje radove na više skupnih izložbi te je samostalno i u koautorstvu dosad kurirao tri. Autor je dva književna samizdata, aktivan je na sceni DIY izdavaštva, a ujesen 2018. objavio je pjesničku knjigu "Makroorganizmi" (Jesenski&Turk, Zagreb). Bio je rezident u području međunarodne književnosti pri Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, a otpočetka 2019. je voditelj programa Galerije Atelieri Žitnjak. Član je i Hrvatskog dizajnerskog društva, AICA-e te Kinokluba Zagreb.