Razgovor sa Sajsi MC

Razgovor sa Sajsi MC

"Ja sam feministkinja, da li mrziš me, ja sam lezbejka, hajde tuci me!"

Prije velikog povratničkog koncerta u Močvari sa Sajsi MC družimo se i u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, gdje će s Barbarom Gregov razgovarati o muzici, poeziji i politici – ukratko, o životu. 

Sajsi MC jedna je od pionirki ženskog repa u regiji, a počela se baviti muzikom, kako i sama kaže, potpuno neočekivano i slučajno jer je Ivana Rašić, kako joj je pravo ime, tada bila samo studentica Fakulteta političkih nauka. Jedna noć u klubu kod nje je probudila potrebu da se izražava kroz stihove, a to sa istim žarom čini i danas.

Bitno je spomenuti da je, pored svog muzičkog rada, Sajsi MC ostvarila i značajni doprinos u domeni aktivističkog djelovanja, te bila i nagrađena za taj doprinos. Njezini javni istupi po pitanjima feminizma, LGBTQ+ zajednice, potlačenih i marginaliziranih skupina razlog su zašto je Sajsi MC postala javna figura snažnog društvenog utjecaja. Prilikom održavanja EuroPride manifestacije u Beogradu zbog svojeg je izuzetnog zalaganja za queer zajednicu proglašena za Kumu Prajda 2022. Također je tijekom 2023. godine radila na izradi songova za predstavu „Tiho tiše“ koja se bavi vršnjačkim i seksualnim uznemiravanjem i zlostavljanjem.

Sa Sajsi će u Jedinstvu razgovarati Barbara Gregov, kustosica i kritičarka koju zanima širok spektar tema u polju popularne kulture, filma, fotografije i suvremene umjetnosti, posebno iz feminističke i queer perspektive. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ima dugogodišnje iskustvo rada u pisanju te koordinaciji, kuriranju i produkciji izložbi, festivala i drugih kulturnih programa. Trenutno djeluje kao kustosica za Međunarodni festival fotografije Organ Vida, urednica feminističkog portala Krilo te kao koordinatorica festivala za Zagreb Film Festival.

Povezani sadržaj