OTKAZANO: Reshape Intensive Zagreb

OTKAZANO: Reshape Intensive Zagreb

Nažalost, otkazujemo javni program Reshape Intensive Zagreb koji uključuje predavanja Renate Salecl, Vincenta Liegeyja, Juliette Hennequin i Pascala Gielena. Program Intensiva prvenstveno je namijenjen sudionicima projekta Reshape koji dolaze iz brojnih zemalja Europe i Južnog Mediterana. Uslijed trenutne situacije širenja korona virusa Europom, putovanja i zajednički boravak velikog broja ljudi predstavlja dodatnu opasnost od širenja zaraze. Iako ne želimo dodatno doprinositi panici koja se pojavljuje u nekim medijima, smatramo da i sami trebamo preuzeti odgovornost za sprječavanje zaraze. Ovim se putem ispričavamo svima koji su namjeravali sudjelovati u programu i pratiti Reshape Intensive Zagreb, te najavljujemo kako će predavanja biti održana u sklopu ostalih aktivnosti projekta i dokumentirana na stranici reshape.network. Radni dio Intensiva održat će se online.

Reshape Intensive Zagreb je međunarodni susret umjetnika, kulturnih radnika i istraživača koji zajednički promišljaju organizacijske modele u umjetničkom polju na području Europe i Južnog Mediterana. Sastanak i konferencija održat će se u sklopu projekta RESHAPE koji okuplja umjetnike i kulturne radnike iz Europe i Južnog Mediterana koji zajednički promišljaju kako će se umjetnost u budućnosti stvarati, na koje će sve načine biti dostupna i kako ćemo je konzumirati. RESHAPE se oslanja na kolektivnu inteligenciju i kreativnost kulturnih radnika koji imaju iskustvo “terenskog rada”. Proces koji se gradi odozdo okuplja umjetnike i aktiviste koji već imaju iskustvo i znanje u imaginaciji alternativnih praksi te koji te prakse mogu transformirati u konkretne aktivnosti i preporuke za mijenjanje javnih politika u sektoru kulture.

Zagreb Intensive će se održati u ključnom trenutku projekta, kada pet radnih grupa već detaljno radi na odabiru, izvedbi i uštimavanju svojih ideja za unaprjeđenje kulturnog sektora. Ove su grupe sudjelovale u dva kruga radionica koje su produbile pet velikih tema kojima se projekt bavi: prostori i poveznice između umjetnosti i aktivizam; kako kolektivno osmisliti pravednije modele upravljanja; koju vrijednost umjetnost može dodati u društveno tkivo; kako osigurati financiranje za umjetnost i kulturu koje je bazirano na principima solidarnosti; kako se baviti nejednakostima u transnacionalnom umjetničkom kontekstu. Reshape Intensive Zagreb će biti prilika da nađemo poveznice između ovih 5 tema te da se nastavi s promišljanjem alternativa koje bi mogle unaprijediti umjetničko polje.

Zagreb Intensive ovim će raspravama dodati perspektive iz društvenog, povijesnog, okolišnog, filozofskog i ekonomskog polja, kao i primjere nekih alternativnih praksi iz Hrvatske a koje su već implementirane u praksi.

Zagreb intensive je prilika da zajednički podijelimo i osmislimo prakse koje bi bile bolje prilagođene vrijednostima umjetničkog i kulturnog polja i razvoju društva. Na nama je da zamislimo budućnost!

U sklopu programa svoja izlaganja će održati Vincent Liegey, Pascal Gielen, Renata Salecl i Juliette Hennequin. Potpuni raspored Reshape Zagreb Intensive programa objavljujemo uskoro.

Projekt Reshape je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa. Sadržaj programa isključiva je odgovornost organizatora.
Program Reshape Intensive Zagreb sufinanciran je sredstvima Ministarstva Kulture i Turističke zajednice Grada Zagreba.
Partneri: Društvo arhitekata Zagreb