Roberte Milevoj & TRAS kolektiv: P r i Z o r i (PLATFORMA HR 2021)

Roberte Milevoj & TRAS kolektiv: P r i Z o r i (PLATFORMA HR 2021)

U sklopu rezidencije koja se odvijala u prostoru Plesnog Centra TALA tijekom 2021., hrvatski su izvedbeni umjetnici stvarali i razvijali autorske umjetničke projekte. Svoje premijerne izvedbe prikazati će na različitim lokacijama u gradu Zagrebu, u periodu od listopada do prosinca 2021., a izvedba Roberte Milevoj i TRAS kolektiva održava se u Jedinstvu.

Plesna predstava ”P r i Z o r i” prva je umjetnička suradnja TRAS kolektiva s plesnom umjetnicom Robertom Milevoj započeta na poziv članica Petre Chelfi, Ivane Pavlović i Martine Tomić. Okosnicu rada na predstavi „Prizori“ čini autoričina potreba za zajedničko istraživanje autorsko - izvođačke forme trija u okvirima plesne izvedbe. Stavljajući u fokus koreografske procedure i načine koji uvjetuju izvedbenost plesnog sadržaja, tri ženske izvođačice u predstavi postaju sudionicama različitih susreta, suradnje, promjene i obnavljanja specifičnih modaliteta zajedništva na sceni. Istovremeno zazivajući ideju podrazumijevanja općih mjesta te sugeriranjem motrišta drugačijeg bivanja u istom prostoru i vremenu, „P r i Z o r i“ pokušavaju zadati nova pravila u kojima (plesni) odnosi nisu poopćeni, već postaju uporištem za drugačije promatranje plesnog sadržaja. Uvezivanjem različitih prizora u koreografsku cjelinu te stvaranjem specifičnog sustava upravljanja plesom kroz principe improvizacije ili zadanog materijala, predstava funkcionira kao kontinuirana promjena situacija (prizora) u području autonomnosti izvođačkih tijela, njihove uvjetovanosti, homogenosti ili pak oprečnosti u suodnosima.

Koreografkinja: Roberta Milevoj
Plesačice: Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Martina Tomić
Autor glazbe: Miro Manojlović
Oblikovatelj svjetla: Marino Frankola
Suradnik na projektu: Matija Ferlin

Produkcija: TRAS kolektiv
Partneri projekta: Plesni centar TALA, Mediteranski plesni centar u Savičenti – MPC
Zahvale: Zagrebačko kazalište mladih – ZKM, Zagrebački plesni centar

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Zahvale: Zagrebačko kazalište mladih – ZKM, Zagrebački plesni centar - ZPC, Tomislav Feller, Melita Lovričević, Jasna Jasna Žmak, Larisa Lipovac i organizacijski tim PC TALA, Roza Živolić

PLATFORMA HR 2021

PLATFORMA HR 2021 predstavlja se u novom formatu. Kroz dosadašnje djelovanje, definirana je kao projekt koji se temelji na suradnji, zajedništvu i podršci. Osluškujući potrebe nezavisne plesne scene te u sinergiji s istom razvijan je sam festival. Novim formatom cjelogodišnjeg rezidencijalno-istraživačkog festivala festival nastavlja pružati podršku, ali radi i korak više ka nužnom otvaranju prostora koji udomljava umjetnike, umjetničke organizacije i njihove projekte s fokusom stvaranja i osiguravanja uvjeta za umjetničke procese, proizvodnju i izvedbu.

U sklopu rezidencije koja se odvijala u prostoru Plesnog Centra TALA tijekom 2021., hrvatski su izvedbeni umjetnici stvarali i razvijali autorske umjetničke projekte. Svoje premijerne izvedbe prikazati će na različitim lokacijama u gradu Zagrebu, u periodu od listopada do prosinca 2021. te na taj način obogatiti raznovrsnim estetikama i pristupima ovogodišnju ediciju festivala.

Umjetnici koji će se predstaviti kroz rezidencijalno-istraživački festival PLATFORMA HR 2021 su Melita Spahić Bezjak, Sonja Pregrad, Žak Valenta, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Roberta Milevoj i Ana Kreitmeyer.

Ovakav format festivala ostvaren je u suradnji sa akterima plesne scene, njihovim organizacijama i projektima //F.R.E.E.D.A.N.C.E., ANTISEZONA, TRAFIK, KIK MELONE, TRAS, ČETVERORUKA // kao i izvedbenim prostorima Pogon Jedinstvo, Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu i Hrvatski glazbeni zavod te im ovim putem zahvaljujemo.

Projekt je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura Nova.

Predstava se odvija uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pa vas molimo da ponesete masku za lice, bez koje prisustvovanje, nažalost, neće biti moguće.