Roberte Milevoj & TRAS kolektiv: P r i Z o r i (PLATFORMA HR 2021)

Roberte Milevoj & TRAS kolektiv: P r i Z o r i (PLATFORMA HR 2021)

U sklopu rezidencije koja se odvijala u prostoru Plesnog Centra TALA tijekom 2021., hrvatski su izvedbeni umjetnici stvarali i razvijali autorske umjetničke projekte. Svoje premijerne izvedbe prikazati će na različitim lokacijama u gradu Zagrebu, u periodu od listopada do prosinca 2021., a izvedba Roberte Milevoj i TRAS kolektiva održava se u Jedinstvu.

Plesna predstava ”P r i Z o r i” prva je umjetnička suradnja TRAS kolektiva s plesnom umjetnicom Robertom Milevoj započeta na poziv članica Petre Chelfi, Ivane Pavlović i Martine Tomić. Okosnicu rada na predstavi „Prizori“ čini autoričina potreba za zajedničko istraživanje autorsko - izvođačke forme trija u okvirima plesne izvedbe. Stavljajući u fokus koreografske procedure i načine koji uvjetuju izvedbenost plesnog sadržaja, tri ženske izvođačice u predstavi postaju sudionicama različitih susreta, suradnje, promjene i obnavljanja specifičnih modaliteta zajedništva na sceni. Istovremeno zazivajući ideju podrazumijevanja općih mjesta te sugeriranjem motrišta drugačijeg bivanja u istom prostoru i vremenu, „P r i Z o r i“ pokušavaju zadati nova pravila u kojima (plesni) odnosi nisu poopćeni, već postaju uporištem za drugačije promatranje plesnog sadržaja. Uvezivanjem različitih prizora u koreografsku cjelinu te stvaranjem specifičnog sustava upravljanja plesom kroz principe improvizacije ili zadanog materijala, predstava funkcionira kao kontinuirana promjena situacija (prizora) u području autonomnosti izvođačkih tijela, njihove uvjetovanosti, homogenosti ili pak oprečnosti u suodnosima.

Koreografkinja: Roberta Milevoj
Plesačice: Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Martina Tomić
Autor glazbe: Miro Manojlović
Oblikovatelj svjetla: Marino Frankola
Suradnik na projektu: Matija Ferlin

Produkcija: TRAS kolektiv
Partneri projekta: Plesni centar TALA, Mediteranski plesni centar u Savičenti – MPC
Zahvale: Zagrebačko kazalište mladih – ZKM, Zagrebački plesni centar

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Zahvale: Zagrebačko kazalište mladih – ZKM, Zagrebački plesni centar - ZPC, Tomislav Feller, Melita Lovričević, Jasna Jasna Žmak, Larisa Lipovac i organizacijski tim PC TALA, Roza Živolić

PLATFORMA HR 2021

PLATFORMA HR 2021 predstavlja se u novom formatu. Kroz dosadašnje djelovanje, definirana je kao projekt koji se temelji na suradnji, zajedništvu i podršci. Osluškujući potrebe nezavisne plesne scene te u sinergiji s istom razvijan je sam festival. Novim formatom cjelogodišnjeg rezidencijalno-istraživačkog festivala festival nastavlja pružati podršku, ali radi i korak više ka nužnom otvaranju prostora koji udomljava umjetnike, umjetničke organizacije i njihove projekte s fokusom stvaranja i osiguravanja uvjeta za umjetničke procese, proizvodnju i izvedbu.

U sklopu rezidencije koja se odvijala u prostoru Plesnog Centra TALA tijekom 2021., hrvatski su izvedbeni umjetnici stvarali i razvijali autorske umjetničke projekte. Svoje premijerne izvedbe prikazati će na različitim lokacijama u gradu Zagrebu, u periodu od listopada do prosinca 2021. te na taj način obogatiti raznovrsnim estetikama i pristupima ovogodišnju ediciju festivala.

Umjetnici koji će se predstaviti kroz rezidencijalno-istraživački festival PLATFORMA HR 2021 su Melita Spahić Bezjak, Sonja Pregrad, Žak Valenta, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Roberta Milevoj i Ana Kreitmeyer.

Ovakav format festivala ostvaren je u suradnji sa akterima plesne scene, njihovim organizacijama i projektima //F.R.E.E.D.A.N.C.E., ANTISEZONA, TRAFIK, KIK MELONE, TRAS, ČETVERORUKA // kao i izvedbenim prostorima Pogon Jedinstvo, Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu i Hrvatski glazbeni zavod te im ovim putem zahvaljujemo.

Projekt je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura Nova.

Predstava se odvija uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pa vas molimo da ponesete masku za lice, bez koje prisustvovanje, nažalost, neće biti moguće.

Povezani sadržaj