Schwestern Sisters x Ittah Yoda: Dance with the Devil

Schwestern Sisters x Ittah Yoda: Dance with the Devil

Galerija Močvara predstavlja izložbu suradnje kolektiva Schwestern Sisters i Ittah Yode.

Topljenje ledenjaka odašilje prilično jasnu poruku čije nas dalekosežne posljedice ostavljaju indiferentnima. Tijelo pak koje šalje prijeteće signale ponekad smo u stanju ignorirati jednako dugo kao i otapanje Larsena C. Članice kolektiva Schwestern Sisters (Tea i Marta Stražičić) zajedno s umjetničkim dvojcem Ittah Yoda (Virgile Ittah i Kai Yoda) kroz video animaciju, skulpture i videoigru kreiraju smrznuti distopijski ambijent koji istovremeno djeluje privlačno i nelagodno. Ispod slojeva leda krije se narativ koji otkriva priču o intimnom kolapsu. Emocionalni burn-out zarobljen je u ledenjaku po kojem se kliže kompjuterski generiran lik bez nekog zacrtanog cilja. Progres u ovom slučaju ne vodi napredovanju budući da preživljavanje postaje jedina misija.

SwS (Schwestern Sisters) je umjetnički kolektiv usredotočen na stvaranje vizualnog sadržaja, kuriranje i suradnju s glazbenicima. SwS osnovale su 2012. Tea i Marta Stražičić dok su studirale animaciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njihov proces rada uključuje broj različitih softvera za modeliranje, VR i animaciju u 2D i 3D tehnici. Radovi su im često refleksija onoga što vide kao popularnu i sirovu fantaziju.
https://vimeo.com/user83807572

Ittah Yoda su Virgile Ittah i Kai Yoda, umjetnički dvojac koji od 2015. zajedno radi između Berlina, Londona i Francuske. Kroz igranje razmjerima, prostornim dimenzijama i teksturama premošćuju razlike između virtualne i fizičke stvarnosti te preispituju tradicionalne odnose između subjekta i objekta. Nove veze i značenja potječu iz asamblaža raznolikih izvora pri čemu su vođeni idejom o identitetu koji nije utemeljen na prošlosti ili sadašnjosti, već na skrivenom potencijalu koji se tek treba ostvariti.
http://www.ittahyoda.com/

Program je dio godišnjeg ciklusa “Collapse on hold” koji elaborira ideju kolapsa na pomolu. Katastrofa u ovom tipu interpretacije nije nužno mračna i futuristička već pozicionirana u međuprostoru, između sadašnjosti i budućnosti. Stvarnost obilježena tenzijama, transformacijama i novim hijerarhijama ostaje ravnopravna fikciji artikuliranoj znatiželjom u traganju za alternativom, pomirbom ili spasom.
https://www.instagram.com/collapse_on_hold/

Organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara
Kustosi Galerije Močvara: Lea Vene, Ana Kovačić, Lovro Japundžić
Dizajn: Dario Dević
Tehnička podrška: Andrija Santro
Odnosi s javnošću: Danijel Badanjak
Projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva