Trbuhozborke - o neljudskom

Trbuhozborke - o neljudskom

Projekt naslova: “Trbuhozborke - o neljudskom” sastoji se od: niza prezentacija, vodstva, participativnih događenja, diskusija, izvedbi audio i video arta, performativnih izvedbi, radionica i otvorenih radionica koje će umjetnici, bivši i sadašnji studenti Odsjeka za animirani film i nove medije voditi za studente i učenike srodnih srednjih škola.

Kako razmišljamo o kategorijama, kako mislimo gdje nešto počinje a drugo završava. Kako mislimo objekt, stijenu, biće, nebiće. Kako zamišljamo budućnost dok razmatramo duboku prošlost. Da li možemo u kompostu vidjeti metaforu za burlesku? U recikliranju analogije za digitalno sempliranje? U digitalnom otpadu tražiti proročanstvo? Da li možemo od stijene tražiti da pjeva, od čestice da svjedoči, od rude da se ispovijeda? U ovom projektu nalazimo spojnice između narativa ekokoloških katastrofa, emancipatorskih transvrsnih narativa i hedonističkog poimanja neljudskog. Spajamo se u zamršenim vezama kroz transkategorično zapetljavanje u diskusije o antropocenu, o geologiji, o bakterijama i smeću. To radimo kroz, igru, kroz diskusiju, kroz objekte, kroz zvukove, kroz slike, u kinu, na pozornici, u botaničkom vrtu, u laborotoriju, u zološkom vrtu, u tijelu i u virtualnoj realnosti.

Što čitamo kad razmišljamo o tome? Donnu Harraway, T.J. Demosa, Rosu Bradiotti, Fredric Jamesona, Jussi Parikku.

Projekt želi afirimirati moć kolektivnog maštanja, strahovanja, haluciniranja, radovanja, igranja, razmišljanja i nadanja kroz niz predavanja, projekcija i radionica, izvedbi i komunikacije gdje nije uvijek jasno kako jedan element počinje a drugi se nastavlja.

Ispitivanjem mogućnosti djelovanja unutar polja takozvane umjetnosti, kulture i aktivizma, bavimo se transgresijom kategorija čije su granice postale u zadnjih desetak godina bitno poroznije. Kako bi istražili područje transkategorične transgresije naglašavamo materijalnost, nematerijalnost, tijelesnost, prisustvo i neprisustvo. Fokus ovog projekta je na prirodi i neprirodi, na ljudskom i neljudskom, na stijeni, na kompostu, na otpadu, na budućnosti i na dubokoj prošlosti planete koja je ranjiva, dirljiva, eksploatirana i vruća. Kako kaže Annie Sprinkle - Compost is Hot.

Program će se provoditi unutar deset dana kao svojevrsni laboratorij-rezidencija. Radionice traju između 2 i 6 dana, a rezultati će se izvesti na kraju programa u javnoj prezentaciji koja će uključivati koncert, izložbu i multimedijalne performance.