Trnjanski kresovi

Trnjanski kresovi

Trnjanski kresovi gorjet će po treći put otkad je 2015. obnovljena narodna tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja našeg grada (8. svibnja 1945.) od nacifašističkog okupatora i kvislinške ustaške vlasti tijekom Drugog svjetskog rata.

Povodom 70. obljetnice Dana oslobođenja oživljena je proslava koja datira iz 80-ih godina prošlog stoljeća i upaljen je jedan krijes, a već su sljedeće, 2016. godine zasjala dva! Ove godine njihov broj opet će se povećati, dnevni sadržaji dodatno će narasti, a večernji i noćni glazbeni program na Trnjanskom nasipu i u klubu Močvara (8. Antifa Night) zajedno s kresovima zagrijat će sva prisutna srca.Na mjestu gdje su snage partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske ušle u Zagreb prije 72 godine, zajedno ćemo ponovno reći odlučno NE falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti, izjednačavanju komunizma i samoupravnog socijalizma s nacizmom i fašizmom te ćemo se suprotstaviti reafirmaciji ustaštva nauštrb pobjedničkog partizanskog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe, koji su Hrvatskoj stvorili autentično mjesto na svijetloj strani suvremene civilizacije.

Naša motivacija za obnovu tradicije Trnjanskih kresova sve je veća, dok je razloga za borbu nažalost sve više ― postrojavanja crnokošuljaša, medijski napadi na kritičku misao i fizički na one koji su drugačiji, obrušavanja na (nezavisne) medije i kulturne institucije te svakodnevne prijetnje svim pravima stečenima upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom, od seksualnih i reproduktivnih prava žena, preko prava na rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu do prava na stambeno zbrinjavanje ― zahtijevaju naš otpor i neprekidnu borbu!

Antifašizam koji danas želimo živjeti takav je koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku ravnopravnost te solidarnost sa svim manjinskim i ugroženim socijalnim grupama. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći! Tako ćemo i ove godine simboličnom gestom odati počast borbi kojoj dugujemo mnogo, ali najviše da je nastavimo.

★ Neće proći! ★

 

★ PROGRAM ★

― 10-12 h / RADIONICA: Vrtna gredica bez kopanja
Gredice bez kopanja odlična su ideja za vrtlare početnike, a i dobro rješenje kako u kratkom roku napraviti vrt i to još bez pol’ muke. Polaznici će naučiti kako izraditi gredicu za povrtnjak koja je jeftina i nije radno intezivna. Naučit će osnove formiranja vrta te kako posaditi povrće i koristiti vrtni alat. Voditelj radionice je Damir Mihaljević, iskusan vrtlar koji vrtlari od najranijeg djetinjstva. Aktivan je član ZMAG-a, a područje kojim se bavi u udruzi su vrtlarenje i prirodna gradnja.
Radionice su namijenjene djeci od 7 do 14 godina. Maksimalan broj polaznika je 12. Prijave na radionice@upogoni.org

 

― od 14 h / NASTUP: Nomad Jam
Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv, uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jammati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Nomad jam je nepripremljeni bezhijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!

 

― 16-18 h / RADIONICA: Prosvjedno bubnjanje
Drum’n’bijes je mala samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija. Oformilo ju je nekoliko bubnjarki, koje su se dosad ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima. Osim što će i ove godine pratiti paljenje kresova, održat će i radionicu prosvjednog bubnjanja!

Radionice su namijenjene svima, a maksimalan broj polaznika je 12. Prijave na petra@zagreb-pride.net

 

― 14-16 h / RADIONICA: Izrada zmajeva ― Zmajoljupci
Radionica izrade zmajeva za djecu i odrasle. Vraćamo se u djetinjstvo i prenosimo ljubav prema zmajevima i vjetru na neke nove klince!
Radionice su namijenjene svima, a maksimalan broj polaznika je 12. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

 

― 14-16 h / RADIONICA: Zračne akrobacije ― Tricycle Trauma
Radionica je namijenjena početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama. Riječ je o cjelovitom treningu koji se odvija u tri dijela: zagrijavanje, osnove ponašanja na zračnom aparatu (držanje tijela, penjanje, održavanje u zraku, a potom i same figure) i istezanje. Osim na trapezu, Tricycle Trauma rado plešu na svili i drugim zračnim apartusima. Pridružite im se na ovoj zabavnoj zemljano-zračnoj radionici!

Voditeljice radionice su Tricycle Trauma ― zračni duo Ivana Pedljo i Lidija Šola iz Triko Cirkus Teatra. Broj polaznika je ograničen na 10. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

 

― 16-18 h / RADIONICA: Cirkorama ― Poligon cirkuskih vještina
Radionice cirkuskih vještina za najmlađe od 5 do 12 godina (mogu se prošvercati i nešto stariji, ali mlađi na žalost ne) počinju točno u 16 h. Radionica je poligonskog tipa i svi koji sudjeluju proći će kroz više disciplina koje se koriste u cirkusu: ekvilibrizam, žongliranje, zračne akrobacije, akrobalans…. Dvosatni program Poligona podijeljen je u 4 polusatne grupe.

Svoju djecu željnu cirkuskog izazova ili igre kroz cirkus možete prijaviti na: nikolbangamija@gmail.com. Radujemo se vašem dolasku.

 

―17-18 h / RADIONICA: Feministička samoobrana i zaštita
U surovom svijetu patrijarhata, riječi ponekad nisu dovoljne za odbijanje raznih vrsta napada koje nam je taj seksistički svemir u stanju prirediti. Upravo je zato ovo nešto primjenjivo i korisno za sve nas: radionica Feminističke samoobrane i zaštite u režiji feminističkog kolektiva fAKTIV.

Voditeljica radionice je Jasna Jasna Žmak, 5. kyu (Bijeli Lotos KEMPO). Prijave na feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com. Broj sudionica je ograničen.

 

― 17-19 h / RADIONICA: Jestivi tornjevi od plastičnih boca
Djeca će na radionici slagati toranj od plastičnih boca. U boce će posaditi presadnice: salate, jestivo cvijeće i drugo. Voditeljica radionice je Zelena Andreja, koja već niz godina uzgaja povrće, začine i voće na krovu zgrade u kojoj živi. Vrt je eksperimentalne prirode s jedinom konstantom da se u njemu koriste isključivo tehnike organskog uzgoja. O svom projektu vodi blog Urbanavrtlarka.com, piše i za novine (Dom i dizajn @ Jutarnji list) te pravi reportaže za televiziju (emisija Gradionica vrtova @ HRT 1).

Radionice su namijenjene djeci od 10 do 14 godina, a maksimalan broj polaznika je 14. Prijave na radionice@upogoni.org

 

― u 19 h / PERFORMANS: Drum’n’bijes

― u 19 h / PALJENJE KRESOVA

 

― 19:15-20:30 h / NASTUP: Antifašistički i feministički zborovi

PARTIZANSKI ZBOR
Antifašistički zbor sastavljen primarno od članica i članova Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Repertoar je prepun klasika narodnooslobodilačke borbe.

DOMAĆI GOSTI
Zbor Domaći Gosti divna je inicijativa CMS-a da se putem muzike i pesme približe kulture koje inače nisu bliske jedna drugoj te da se pevanjem ukaže na težak položaj i diskriminaciju migranata, kako bi se oraspoložili, socijalizirali i upoznali nove ljude. Zbor je tek izašao “iz ljuske” ali su osećaji i energija divni, jer su tim ljudima potrebni pomoć i podrška u svakom smislu.

KAMENE BABE
Glazbeni kolektiv Kamene Babe je vokalno – instrumentalna skupina od dvanaest članova koji istražuju, pjevaju i sviraju tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana.

ZBOR XOP
ZborXop je mješoviti ansambl, inače muzička sekcija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, koji izvodi srpske tradicionalne pjesme. Kad u zboru ima puno muških članova, onda fali žena. Sad kad ima puno žena, očajno fale muški članovi. Rijetko u balansu. Ali dosadno nije nikad.

LE ZBOR
Le Zbor je prvi mješoviti lezbijsko feiministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe. Krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005., otkako djeluje, etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom (aktivističkom) populacijom, a i šire.

 

― 20:30-22 h / NASTUPI: Kantautorice

OGNJEN ČUDNOREĐE BAŠIĆ
Legendarni zagrebački kantautor poznat po vrhunski opičenom stage performansu. Svoju glazbu i tekstove opisuje kao “fusion rock tragikomedija na sjecištu ludosti i mudrosti, ozbiljnosti i humora, arta i kiča, inovacije i krađe, apokalipse i utopije…” 

ELEPHANT & THE MOON
Elephant and the Moon (Petar Vranić) kantautor je iz Zagreba koji kombinira folk-rock, punk-rock i americanu. Njegove pjesme o ljubavi, gubitku, čežnji i putovanjima pričaju priče o dopadljivim luzerima i pijanim ljubavnicima. Nakon što je odsvirao više od 300 koncerata diljem Hrvatske i Europe (uključujući festivale InMusic i Sziget u Mađarskoj) te izdao dva singla, sad snima svoje prvo službeno LP izdanje. Na Trnjanskim kresovima će dati oduška svom antifa pripovijedanju! 

SARA RENAR
Sara Renar je nagrađivana zagrebačka kantautorica koja iza sebe ima tri studijska albuma (Djeca (2014.), Jesen (2015.) i Tišina (2016)). Bila je nominirana za nagradu Porin u kategorijama najboljeg alternativnog albuma (dvaput) te albuma godine, a osvojila ju je za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Na festivalima Poezika i Kantfest u Beogradu primila je glavne nagrade stručnih žirija. U posljednje tri godine Sara je odsvirala oko 250 koncerata diljem regije, a njeni koncerti vrlo često su rasprodani. Sada napokon stiže i na Trnjanske kresove!

 

+ ★ 8. Antifa night ★ @ Klub Močvara (Mašinko, Ponor, Saucesce & Sentence)
FB event: goo.gl/TZzyUI