Vitar Drinković: Plant Blindness

Vitar Drinković: Plant Blindness

Plant blindness (biljno sljepilo) je termin kojeg su 1998 stvorili James Wandersee i Baton Rouge. Oni definiraju biljno sljepilo kao "nesposobnost viđenja i primjećivanja biljaka u svojem okružju".

Iako je ljudska vrsta potpuno međuovisna s biljnim svijetom, gotovo simbiotski, ipak ih kao i planet na kojem živimo uzimamo zdravo za gotovo. Biljke vide, komuniciraju, prilagođavaju se, pamte, dišu, kreću se na način koji je drugačiji ali i u osnovi vrlo sličan našem.

Interaktivna instalacija se bavi komunikacijom između nas i biljke. Biljka je senzorima spojena na Arduino i RGB reflektore koji detektiraju mikro promjene u električnom potencijalu biljke koji uspijevaju potpuno promijeniti atmosferu Velike dvorane Jedinstvo.

Izložba Plant blindness je dio ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2018. godini na temu "Tišina".

Vitar Drinković djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti kroz stvaranje interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje služe kao posrednici u komunikaciji između ljudi. Namjera je istražiti i stvoriti novi kontekst za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Dugogodišnje iskustvo u kiparstvu i kiparskim tehnologijama u kombinaciji s novim medijima , DIY kulturom, novim tehnologijama te suradnja sa stručnjacima iz područja znanosti omogućava mu širok spektar medija i djelovanja.